Krokiety z kurczaka
Pyszne, chrupiące krokiety z kurczaka z szynką serrano lub prosciutto.
1.Na dużej patelni rozpuść masło z oliwą z oliwek. Dodaj kurczaka, szynkę, gałkę muszkatołową i dużą szczyptę soli i pieprzu. Smaż na umiarkowanym ogniu, mieszając, przez 3 minuty.
2.Dosyp 1/4 szklanki mąki i wymieszaj. Stopniowo wlej 3/4 szklanki mleka. Duś przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
3.Przełóż mieszankę do miski i zostaw do ostudzenia. Przykryj i wstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.
4.Podziel mieszankę na 16 równych porcji i uformuj krokiety.
5.Rozgrzej piekarnik do 170°C. W misce ubij jajka i dolej pozostałe 2 łyżki mleka. Wysyp bułkę tartą i trochę mąki na 2 talerzach. Każdy krokiet obtocz najpierw najpierw w mące, następnie wymaczaj w jajku i na końcu obtocz w bułce tartej.
6.Na patelni rozgrzej olej roślinnego. Smaż krokiety, obracając dwa razy, aż uzyskasz złoty kolor z każdej strony.
7.Podawaj ciepłe krokiety z kawałkami cytryny oraz ulubionymi dodatkami.
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki zmielonego, pieczonego kurczaka
- 1/2 szklanki drobno posiekanej szynki serrano lub prosciutto
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1/4 szklanki mąki plus więcej do panierowania
- 3/4 szklanki pełnotłustego mleka plus 2 łyżki więcej
- 2 duże jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- olej roślinny do smażenia
- kawałki cytryny do podania