Chrupiące tortille kukurydziane z kurczakiem i cheddarem
Prosty przepis na szybkie, chrupiące placki kukurydziane przyrządzane są z posiekanego kurczaka z rożna i podawane z sałatką rzodkiewkową.
1.Nałóż papryczki jalapeño na metalowy szpikulec lub widelec i piecz na ogniu przez około 3 minuty, aż zczernieją. Zawiń w folię i lekko ostudź. Zdejmij skórki i usuń nasiona, a następnie drobno posiekaj.
2.Przełóż papryczki jalapeño do miski i dodaj kurczaka, ser i kminek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
3.Podgrzej placki tortilli w mikrofalówce przy wysokiej mocy przez 1 minutę, aż będą miękkie. Rozłóż placki i ułóż na nie mieszankę z kurczaka. Ciasno zawinąć tortille wokół nadzienia, zabezpieczając wykałaczkami.
4.Na dużej patelni rozgrzej oleju. Podsmaż tortille na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, obracając, aż tortille będą złote i chrupiące. Przełóż tortille na papierowe ręczniki, aby nadmiar oleju odciekło.
5.W misce wymieszaj rzodkiewki z kolendrą, cebulą i sokiem z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij wykałaczki i podawaj tortille z sałatką z rzodkiewki.
- 2 papryczki jalapeño
- 2 szklanki drobno posiekanego pieczonego kurczaka
- 115g ostrego sera cheddar, posiekanego
- 1/2 łyżeczki nasion kminku
- 12 małych tortilli kukurydzianych
- olej roślinny
- 4 rzodkiewki, bardzo cienko pokrojone
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
- 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka świeżego soku z limonki
- świeżo zmielony pieprz
- sól