Burrito z kurczakiem i brązowym ryżem
Szybki przepis na burrito z kurczakiem, brązowym ryżem, fasolą i serem, zapiekane i podawane z salsą, guacamole i kwaśną śmietaną. Świetny pomysł na prostą i pożywną przekąskę.
1.Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Wmieszaj cebulę i czosnek. Smaż przez około 2 minuty lub do momentu, aż cebula będzie miękka.
2.Dodaj kurczaka i gotuj, aż lekko się zrumieni, od 3 do 5 minut.
3.Dodaj sos Worcestershire, sok z limonki, wędzoną paprykę i kminek. Smaż kurczaka przez kolejne 2 do 3 minut, aż miso będzie gotowe. Dopraw solą i pieprzem.
4.Podziel kurczaka i brązowy ryż na tortille. Dodaj fasolę i starty ser. Zawiń końce tortilli nad mięsem, a następnie zwiń burrito wzdłuż.
5.Włóż burrito do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na okolo 3 minuty. Wyjmij, zostaw do lekkiego ostygnięcia i podawaj z salsą, guacamole i kwaśną śmietaną.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane lub zmiażdżone
- 0,5kg fileta z piersi z kurczaka, pokrojony na kostkę
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka świeżego soku z limonki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
- 4 duże tortille
- czarna fasola
- tarty ser
- salsa, guacamole i kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony czarny pieprz