Chili z kurczakiem i fasolą
Ostra, południowo-amerykańska zupa chili z kawałkami kurczaka i fasolą, marchewką, cebulą i czosnkiem. Proste, ale sycące danie obiadowe.
1.Do rondelka wlej 4 szklanki wody i zagotuj. Wyłącz palnik i wrzuć papryczki chili. Zaparzaj ok 15 minut, a następnie odlej 2 szklanki wody do blendera, przełóż papryczki i dokładnie zmiksuj.
2.W międzyczasie zmiel nasiona kminku.
3.Włóż fasolę do rondla i zalej 7 szklankami wody. Dodaj purée z chilli, kminek mielony, oregano, cebulę, marchewkę, czosnek, papryczki jalapeño i udka z kurczaka. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 30 minut na wolnym ogniu, usuwając pianę.
4.Po ugotowaniu wyjmij udka z kurczaka. Gdy kurczak ostygnie, oddziel mięso od kości i podziel na duże kawałki, odstaw mięso na bok, a kości wyrzuć.
5.Kontynuuj gotowanie fasoli do miękkości, kolejne 1 do 1,5 godziny. Wsyp kurczaka do garnka, aby go dokładnie podgrzać. Dopraw solą.
6.Podawaj w miseczkach posypanych startym serem.
- 8 suszonych czerwonych papryczek chili
- 1 łyżka kminku
- 2 łyżeczki suszonych
- 450g fasoli, namoczonej przez noc i odsączonej
- 3 średnie cebule, posiekane
- 2 duże posiekane marchewki
- 6 ząbków posiekanego czosnku
- 3 świeże jalapeño (najlepiej czerwone), z łodygami, nasionami, posiekane
- 1kg udek z kurczaka bez skóry
- 2 łyżki stołowe soli
- ostry ser Cheddar lub Cotija do przybrania, pokrojone na drobno