Chili z kurczakiem i fasolą

Chili z kurczakiem i fasolą

Ostra, południowo-amerykańska zupa chili z kawałkami kurczaka i fasolą, marchewką, cebulą i czosnkiem. Proste, ale sycące danie obiadowe.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do rondelka wlej 4 szklanki wody i zagotuj. Wyłącz palnik i wrzuć papryczki chili. Zaparzaj ok 15 minut, a następnie odlej 2 szklanki wody do blendera, przełóż papryczki i dokładnie zmiksuj.

2.W międzyczasie zmiel nasiona kminku.

3.Włóż fasolę do rondla i zalej 7 szklankami wody. Dodaj purée z chilli, kminek mielony, oregano, cebulę, marchewkę, czosnek, papryczki jalapeño i udka z kurczaka. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 30 minut na wolnym ogniu, usuwając pianę.

4.Po ugotowaniu wyjmij udka z kurczaka. Gdy kurczak ostygnie, oddziel mięso od kości i podziel na duże kawałki, odstaw mięso na bok, a kości wyrzuć.

5.Kontynuuj gotowanie fasoli do miękkości, kolejne 1 do 1,5 godziny. Wsyp kurczaka do garnka, aby go dokładnie podgrzać. Dopraw solą.

6.Podawaj w miseczkach posypanych startym serem.


Składniki
  • 8 suszonych czerwonych papryczek chili
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżeczki suszonych
  • 450g fasoli, namoczonej przez noc i odsączonej
  • 3 średnie cebule, posiekane
  • 2 duże posiekane marchewki
  • 6 ząbków posiekanego czosnku
  • 3 świeże jalapeño (najlepiej czerwone), z łodygami, nasionami, posiekane
  • 1kg udek z kurczaka bez skóry
  • 2 łyżki stołowe soli
  • ostry ser Cheddar lub Cotija do przybrania, pokrojone na drobno
"Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym." Mark Twain

Powiązane przepisy zup

Rosół z makaronem
1.5godziny
6osób
Rosół z makaronem
Rosół z makaronem – królowa polskich zup, bez której ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad. Przepis opisuje jak w kilku krokach wykonać idealny, domowy rosół. Smacznego.