Sałatka z ryżem, mango i ogórkiem
Przepis na pyszna sałatkę ryżową. Mango, imbir, kolendra i ocet ryżowy nadają tej sałatce południowo-azjatyckiego akcentu. Ta sałatka idealnie nadaje się jako dodatek do kurczaka lub wieprzowiny. Smacznego.
1.Opłucz ryż pod zimną wodą i odcedź. Zagotuj 7 szklanek wody w 4-litrowym garnku na dużym ogniu. Dodaj 3/4 łyżeczki soli. Wsyp ryż, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez około 10 do 15 minut, od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby dodając więcej wrzącej wody, aby ryż był przykryty. Gdy ryż będzie miękki, odcedź i opłucz ryż zimną wodą.
2.Przenieś ryż na wyłożoną folią blachę do pieczenia, skrop 1 łyżką oliwy z oliwek i lekko wymieszaj. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
3.Wlej ocet do miski i mieszając, stopniowo wlej pozostałe 1/2 szklanki oliwy z oliwek. Dodaj olej sezamowy i imbir. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby dodatkowo octem lub oliwą z oliwek.
4.Włóż ugotowany i schłodzony ryż do dużej miski do serwowania i wymieszaj, aby rozbić wszelkie grudki. Dodaj pokrojone w kostkę mango, ogórek, następnie szalotkę, kolendrę, 1/2 szklanki sosu vinaigrette i wymieszaj. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby winegretem, solą i pieprzem. Podawaj do zjedzenia.
Sałatkę można przechowywać w lodówce max. do 1 dnia.
- 2 i 1/2 szklanki ryżu basmati
- 1 i 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę mango
- 1 i 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę ogórka
- 1/2 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki
- 1/2 szklanki + 1 łyżka oliwy z oliwek (więcej w razie potrzeby)
- 1/4 szklanki posiekanych świeżych liści i łodyg kolendry
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 1 łyżka azjatyckiego sezamowego oleju
- 2 łyżki drobno startego świeżego imbiru
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól