Sałatka z ryżem, mango i ogórkiem

Sałatka z ryżem, mango i ogórkiem

Przepis na pyszna sałatkę ryżową. Mango, imbir, kolendra i ocet ryżowy nadają tej sałatce południowo-azjatyckiego akcentu. Ta sałatka idealnie nadaje się jako dodatek do kurczaka lub wieprzowiny. Smacznego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Opłucz ryż pod zimną wodą i odcedź. Zagotuj 7 szklanek wody w 4-litrowym garnku na dużym ogniu. Dodaj 3/4 łyżeczki soli. Wsyp ryż, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez około 10 do 15 minut, od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby dodając więcej wrzącej wody, aby ryż był przykryty. Gdy ryż będzie miękki, odcedź i opłucz ryż zimną wodą.

2.Przenieś ryż na wyłożoną folią blachę do pieczenia, skrop 1 łyżką oliwy z oliwek i lekko wymieszaj. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.

3.Wlej ocet do miski i mieszając, stopniowo wlej pozostałe 1/2 szklanki oliwy z oliwek. Dodaj olej sezamowy i imbir. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby dodatkowo octem lub oliwą z oliwek.

4.Włóż ugotowany i schłodzony ryż do dużej miski do serwowania i wymieszaj, aby rozbić wszelkie grudki. Dodaj pokrojone w kostkę mango, ogórek, następnie szalotkę, kolendrę, 1/2 szklanki sosu vinaigrette i wymieszaj. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby winegretem, solą i pieprzem. Podawaj do zjedzenia.


Dodatkowe wskazówki:

Sałatkę można przechowywać w lodówce max. do 1 dnia.

Składniki
  • 2 i 1/2 szklanki ryżu basmati
  • 1 i 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę mango
  • 1 i 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę ogórka
  • 1/2 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka oliwy z oliwek (więcej w razie potrzeby)
  • 1/4 szklanki posiekanych świeżych liści i łodyg kolendry
  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 1 łyżka azjatyckiego sezamowego oleju
  • 2 łyżki drobno startego świeżego imbiru
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Powiązane przepisy sałatek

Sałatka z kapusty i ogórków
2godziny
12osób
Sałatka z kapusty i ogórków
Prosta, zdrowa sałatka z ogórków i kapusty, marynowana w occie winnym. Świetny dodatek do różnego rodzaju mięsnych potraw, np. burgerów, hot dogów, kotletów i kurczaka.
Sałatka z ogórka i papryczki chili
5minut
4osoby
Sałatka z ogórka i papryczki chili
Prosta, orzeźwiająca sałatka ogórkowa z dodatkiem papryczki chili i octu ryżowego. Świetny dodatek do steku lub pieczonego łososia.
Salsa z awokado, ogórkiem i czerwoną papryką
15minut
1osoba
Salsa z awokado, ogórkiem i czerwoną papryką
Pyszna i zdrowa salsa z świeżych warzyw. Znakomity dodatek do mięs i ryb.