Salsa z zielonych pomidorów i awokado
Przekąski
Dipy
Warzywa
Fit
Kuchnia Meksykańska
Wegańskie
Kuchnia Latynoamerykańska
10minut
1osoba
łatwy
Wyrazista salsa zielonych pomidorów i awokado z dodatkiem papryczki chilli. Doskonała do tacos lub jako dip do nachos albo chipsów,
Sposób przygotowania potrawy:
1.Dokładnie umyj wszystkie warzywa i owoce. Awokado obierz i usuń pestkę. Pokrój składniki na mniejsze kawałki.
2.W mikserze lub robocie kuchennym miksuj pomidory, czosnek , szalotkę i czosnek przez około 10 sekund. Dodaj drobno posiekane awokado i wymieszaj.
3.Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4.Podawaj jako dip do chipsów lub nachos, albo jako dodatek do tacos.
Dodatkowe wskazówki:
Salsa może być przechowywana w lodówce w hermetycznym pojemniku do 2 dni.
Składniki
- 1 średni zielony pomidor
- połówka szalotki pokrojona w cienkie plasterki
- 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
- połówka niedużej zielonej papryczki chilli
- 1 duże dojrzałe awokado
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz