Sałata zawijana w szynkę prosciutto
Prosta i smaczna przekąska z szynki parmeńskiej, zawijanej w zieleninę z dodatkiem sosu winegret i serem parmezan.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet, sok z cytryny i musztardę. Włóż umytą i pokrojoną sałatę i/lib rukolę. Dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu. Dodaj ser. Całość wymieszaj.
2.Połóż plasterek prosciutto na desce do krojenia i połóż małą garść zieleniny na węższym końcu szynki. Ściśnij warzywa i zwiń prosciutto. Pokrój po przekątnej na ok 5-centymetrowe kawałki. Powtórz z pozostałym prosciutto i zieleniną. Podawaj do zjedzenia.
Składniki
- 12 cienkich plasterków szynki parmeńskiej prosciutto
- 120g sałaty i/lub rukoli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżki startego sera Parmigiano Reggiano
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz