Sałata zawijana w szynkę prosciutto

Sałata zawijana w szynkę prosciutto

Prosta i smaczna przekąska z szynki parmeńskiej, zawijanej w zieleninę z dodatkiem sosu winegret i serem parmezan.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet, sok z cytryny i musztardę. Włóż umytą i pokrojoną sałatę i/lib rukolę. Dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu. Dodaj ser. Całość wymieszaj.

2.Połóż plasterek prosciutto na desce do krojenia i połóż małą garść zieleniny na węższym końcu szynki. Ściśnij warzywa i zwiń prosciutto. Pokrój po przekątnej na ok 5-centymetrowe kawałki. Powtórz z pozostałym prosciutto i zieleniną. Podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 12 cienkich plasterków szynki parmeńskiej prosciutto
  • 120g sałaty i/lub rukoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki startego sera Parmigiano Reggiano
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet