Pasta z awokado, pietruszką i orzechami

Pasta z awokado, pietruszką i orzechami

Prosta i niesamowicie zdrowa pasta z awokado, czosnku, pietruszki oraz dodatkiem soku z cytryny i przyprawami. Całość posypana kawałkami orzechów włoskich.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Awokado obierz ze skórki i usuń pestkę, a następnie pokrój na mniejsze kawałki,

2.Obierz czosnek.

3.Zmiksuj na gładką masę awokado i czosnek z dodatkiem oliwy i przypraw.

4.Pietruszkę posiekaj na drobno. Dodaj do mieszanki i wymieszaj.

5.Orzechy rozgnieć na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce.

6.Nałóż pastę na kromki chleba lub bułki i posyp orzechami włoskimi.


Składniki
  • 1 awokado
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 1 lub 2 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • chili
"Wszyscy hobbici umieją oczywiście gotować, bo tę sztukę wpajają im rodzice jeszcze przed abecadłem - do abecadła zresztą nie każdy dochodzi..." J.R.R. Tolkien