Puree z kalafiora z czosnkiem i sardelą

Puree z kalafiora z czosnkiem i sardelą

Smaczne puree z kalafiora i anchois. Pyszny dodatek na wszelkiego kanapkę oraz jako przystawka. Warto spróbwoać.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Pokrój kalafiora na mniejsze kawałki. Wyrzuć twardą łodygę.

2.Umieść koszyk do gotowania na parze nad garnkiem z wodą i zagotuj na średnim ogniu. Połóż kalafior i przykryj. Gotuj na parze aż warzya będą średnio miękkie, około 5 do 7 minut. Usuń z ognia.

3.Wlej oliwę na patelni na małym ogniu, dodaj czosnku, płatki papryki i pieprz. Smaż 2 - 3 minuty, aż czosnek zmięknie, ale się nie zrumieni.

4.Dodaj anchois, lekko je rozgnieć i smaż przez kolejne 2 do 3 minut.

5.Dodaj kalafior i wymieszaj z olejem. Przykryj i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby dodając odrobinę wody, aby warzywa nie wyschły. Duś aż warzywa będą bardzo miękkie, 30 do 35 minut. Zdejmij z ognia i rozgnieć kalafior.

6.Dopraw do smaku solą. Nałóż puree na pokrojoną bagietkę, a na wierzch ułóż ser pecorino. Dopraw pieprzem i skrop odrobiną oliwy. Podawaj na ciepło.


Składniki
  • około 1/2 dużej główki kalafiora
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + więcej do skropienia
  • 1 duży ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
  • 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
  • 4 filety anchois w oliwie z oliwek, odsączone
  • 50g sera pecorino, starty lub posiekany
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • bagietka
"Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale." Harriet van Horne