Puree z kalafiora z czosnkiem i sardelą
Smaczne puree z kalafiora i anchois. Pyszny dodatek na wszelkiego kanapkę oraz jako przystawka. Warto spróbwoać.
1.Pokrój kalafiora na mniejsze kawałki. Wyrzuć twardą łodygę.
2.Umieść koszyk do gotowania na parze nad garnkiem z wodą i zagotuj na średnim ogniu. Połóż kalafior i przykryj. Gotuj na parze aż warzya będą średnio miękkie, około 5 do 7 minut. Usuń z ognia.
3.Wlej oliwę na patelni na małym ogniu, dodaj czosnku, płatki papryki i pieprz. Smaż 2 - 3 minuty, aż czosnek zmięknie, ale się nie zrumieni.
4.Dodaj anchois, lekko je rozgnieć i smaż przez kolejne 2 do 3 minut.
5.Dodaj kalafior i wymieszaj z olejem. Przykryj i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby dodając odrobinę wody, aby warzywa nie wyschły. Duś aż warzywa będą bardzo miękkie, 30 do 35 minut. Zdejmij z ognia i rozgnieć kalafior.
6.Dopraw do smaku solą. Nałóż puree na pokrojoną bagietkę, a na wierzch ułóż ser pecorino. Dopraw pieprzem i skrop odrobiną oliwy. Podawaj na ciepło.
- około 1/2 dużej główki kalafiora
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + więcej do skropienia
- 1 duży ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
- 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
- 4 filety anchois w oliwie z oliwek, odsączone
- 50g sera pecorino, starty lub posiekany
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- bagietka