Hummus z fasoli

Pasty I Smarowidła
30minut
6osób
łatwy

Hummus z fasoli

Szybki i prosty przepis na smaczną przystawkę w postaci hummusu z fasoli z dodatkiem czosnku, cytryny i oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Gotuj fasolę lima przez około 20 minut. Odcedź fasolę i pozwól jej ostygnąć.

2.Do miksera wlej oliwę z oliwek, dodaj czosnek, skórkę z cytryny i sok oraz sól i pieprz. Miksuj, aż składniki się dobrze połączą.

3.Wsyp fasolę lima i powoli miksuj na gładką masę. Jeżeli hummus będzie zbyt gęsty, można dodać więcej oliwy z oliwek i ponownie zmiksować.


Składniki
  • 450g fasoli lima
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (razie potrzeby więcej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia skórka z cytryny plus 1 łyżka soku
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia." Ernest Hemingway