Hummus z fasoli
Szybki i prosty przepis na smaczną przystawkę w postaci hummusu z fasoli z dodatkiem czosnku, cytryny i oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Gotuj fasolę lima przez około 20 minut. Odcedź fasolę i pozwól jej ostygnąć.
2.Do miksera wlej oliwę z oliwek, dodaj czosnek, skórkę z cytryny i sok oraz sól i pieprz. Miksuj, aż składniki się dobrze połączą.
3.Wsyp fasolę lima i powoli miksuj na gładką masę. Jeżeli hummus będzie zbyt gęsty, można dodać więcej oliwy z oliwek i ponownie zmiksować.
Składniki
- 450g fasoli lima
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (razie potrzeby więcej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia skórka z cytryny plus 1 łyżka soku
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony czarny pieprz