Herbatka cytrynowo-imbirowa

Herbatka cytrynowo-imbirowa

Przepis na zdrowa i mocna herbatkę z dodatkiem imbiru, cytryny i kandyzowanej pomarańczy. Znakomita podczas zimowych wieczorów oraz przy przeziębieniu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Imbir pokroić na plasterki. Cukier roztopić w niewielkiej ilości przegotowanej wody, dodać startą skórkę z cytryny i plasterki imbiru. Poczekać ok 5 minut.

2.Do dwóch szklanek wody niegazowanej dodać 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, 4 łyżeczki liściastej herbaty Earl Grey i 2 łyżeczki herbaty Ceylon. Dodać kilka plastrów obranej cytryny. Całość zagotować.

3.Dolać wywar z imbirem i cytryną. Dodać do tego 1 startą gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie przelewając do filiżanek, odcedzić fusy. Plasterki cytryny i imbiru zostawić.

4.W razie potrzeby posłodzić do smaku.


Składniki
  • 3 cm korzenia imbiru
  • pół dużej cytryny (lub jedną małą)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 4 łyżeczki liściastej herbaty Earl Gray
  • 2 łyżeczki liściastej herbaty Ceylon
  • gałka muszkatołowa
  • 2 szklanki wody niegazowanej
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert