Herbatka cytrynowo-imbirowa
Przepis na zdrowa i mocna herbatkę z dodatkiem imbiru, cytryny i kandyzowanej pomarańczy. Znakomita podczas zimowych wieczorów oraz przy przeziębieniu.
1.Imbir pokroić na plasterki. Cukier roztopić w niewielkiej ilości przegotowanej wody, dodać startą skórkę z cytryny i plasterki imbiru. Poczekać ok 5 minut.
2.Do dwóch szklanek wody niegazowanej dodać 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, 4 łyżeczki liściastej herbaty Earl Grey i 2 łyżeczki herbaty Ceylon. Dodać kilka plastrów obranej cytryny. Całość zagotować.
3.Dolać wywar z imbirem i cytryną. Dodać do tego 1 startą gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie przelewając do filiżanek, odcedzić fusy. Plasterki cytryny i imbiru zostawić.
4.W razie potrzeby posłodzić do smaku.
- 3 cm korzenia imbiru
- pół dużej cytryny (lub jedną małą)
- 4 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy
- 4 łyżeczki liściastej herbaty Earl Gray
- 2 łyżeczki liściastej herbaty Ceylon
- gałka muszkatołowa
- 2 szklanki wody niegazowanej