Chipsy ziemniaczane
Pyszne smażone w oleju plasterki ziemniaków, obtoczone w papryce czarnej, papryce Aleppo i soli. Szybka przekąska.
1.Rozgrzej dobrze olej w garnku.
2.Pokrój ziemniaki na plasterki o grubości około 5 - 8 mm. Wrzuć ziemniaki do gorącego oleju i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż plastry zmienią kolor na złocistobrązowy i będą lekko chrupiące.
3.Przełóż smażone ziemniaki do dużej miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
4.Przełóż ziemniaki do kolejnej miski i posyp solą, czarnym pieprzem i pieprzem Aleppo. Podrzuć kilka razy. W razie potrzeby dopraw większą ilością przypraw.
5.Podawaj z ulubionymi sosami.
- olej do smażenia
- 800g średniej wielkości ziemniaków, obranych
- sól
- czarny pieprz
- pieprzu Aleppo
- ketchup, majonez, hummus lub inny dip