Chipsy ziemniaczane

Chipsy ziemniaczane

Pyszne smażone w oleju plasterki ziemniaków, obtoczone w papryce czarnej, papryce Aleppo i soli. Szybka przekąska.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej dobrze olej w garnku.

2.Pokrój ziemniaki na plasterki o grubości około 5 - 8 mm. Wrzuć ziemniaki do gorącego oleju i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż plastry zmienią kolor na złocistobrązowy i będą lekko chrupiące.

3.Przełóż smażone ziemniaki do dużej miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

4.Przełóż ziemniaki do kolejnej miski i posyp solą, czarnym pieprzem i pieprzem Aleppo. Podrzuć kilka razy. W razie potrzeby dopraw większą ilością przypraw.

5.Podawaj z ulubionymi sosami.


Składniki
  • olej do smażenia
  • 800g średniej wielkości ziemniaków, obranych
  • sól
  • czarny pieprz
  • pieprzu Aleppo
  • ketchup, majonez, hummus lub inny dip
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Podobne przepisy

Frytki z posypką serową i sosem czosnkowym
30minut
2osoby
Frytki z posypką serową i sosem czosnkowym
Pyszne, chrupiące, złociste frytki posypane serem z dodatkiem sosu czosnkowego ketchupu, to idealna przekąska na lunch lub podczas przyjęcia.