Frytki z posypką serową i sosem czosnkowym

Frytki z posypką serową i sosem czosnkowym

Pyszne, chrupiące, złociste frytki posypane serem z dodatkiem sosu czosnkowego ketchupu, to idealna przekąska na lunch lub podczas przyjęcia.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Olej rozgrzewamy do temperatury ok. 180 – 190 st. C.

2.Obieramy ziemniaki ze skórki i dokładnie myjemy.

3.Całe ziemniaki gotujemy przez kilka minut. Ten krok możemy pominąć, jednak dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca oraz ziemniaki nie będą zimne i nie spowodują obniżenia temperatury rozgrzanego oleju.

4.Odcedzamy ziemniaki i kroimy w pałeczki. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy na średnim ogniu.

5.Po zarumienieniu wyciągamy frytki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub używamy metalowego sitka, w celu pozbycia się nadmiaru oleju.

6.Frytki wykładamy na talerz, posypujemy startym serem parmezan oraz przyprawą do ziemniaków.

7.Do osobnego naczynka wlewamy jogurt naturalny, majonez, dodajemy odrobinę oregano i zgnieciony ząbek czosnku. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli ktoś nie lubi czosnku, to możemy go nie dodawać.

8.Do osobnego naczynia wlewamy ketchup i dodajemy odrobinę oregano oraz mieszamy.


Składniki
  • 1kg ziemniaków
  • 1l oleju
  • przyprawa do ziemniaków
  • 30g sera parmezan
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano
  • ketchup
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert