Frytki z posypką serową i sosem czosnkowym
Pyszne, chrupiące, złociste frytki posypane serem z dodatkiem sosu czosnkowego ketchupu, to idealna przekąska na lunch lub podczas przyjęcia.
1.Olej rozgrzewamy do temperatury ok. 180 – 190 st. C.
2.Obieramy ziemniaki ze skórki i dokładnie myjemy.
3.Całe ziemniaki gotujemy przez kilka minut. Ten krok możemy pominąć, jednak dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca oraz ziemniaki nie będą zimne i nie spowodują obniżenia temperatury rozgrzanego oleju.
4.Odcedzamy ziemniaki i kroimy w pałeczki. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy na średnim ogniu.
5.Po zarumienieniu wyciągamy frytki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub używamy metalowego sitka, w celu pozbycia się nadmiaru oleju.
6.Frytki wykładamy na talerz, posypujemy startym serem parmezan oraz przyprawą do ziemniaków.
7.Do osobnego naczynka wlewamy jogurt naturalny, majonez, dodajemy odrobinę oregano i zgnieciony ząbek czosnku. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli ktoś nie lubi czosnku, to możemy go nie dodawać.
8.Do osobnego naczynia wlewamy ketchup i dodajemy odrobinę oregano oraz mieszamy.
- 1kg ziemniaków
- 1l oleju
- przyprawa do ziemniaków
- 30g sera parmezan
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- ketchup