Burgery bekonowe z sosem kolendrowo-jogurtowym

Burgery bekonowe z sosem kolendrowo-jogurtowym

Wyśmienite burgery wołowo-wieprzowe, z sosem na bazie jogurtu greckiego, kolendry, papryczek jalapeno i imbiru, z dodatkiem warzyw. Czego chcieć więcej.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W robocie kuchennym zmiksuj jogurt, papryczki jalapeno, kolendrę, imbir, cebulę, cukier i 1 łyżeczkę soli na gładki sos. Przelej do miski.

2.W misce wymieszaj mieloną wołowinę i bekon, posiekane szalotki, miętę, ser parmezan, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czarny pieprz, pieprz cayenne i pozostałe 1 i 1/2 łyżeczki soli. Uformuj osiem kotletów o grubości 2-3 centymetrów.

3.Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Smaż hamburgery na umiarkowanym ogniu od 6 do 8 minut, obracając raz, aż będą mocno przypieczone na zewnątrz i gotowe w środku.

4.Na dolnych połówkach bułek rozsmaruj sos jogurtowy. Na każdej z nich ułóż burgery, a na mięso warzywa.

5.Polej ketchupem, majonezem, musztardą lub innym ulubionym sosem. Zamknij burgery i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 posiekane papryczki jalapeno
  • 1 szklanka posiekanej kolendry
  • 1/4 szklanki mielonego świeżego imbiru
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, posiekanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1,2kg mielonej wołowiny
  • 0,2kg mielonego boczku
  • 6 szalotek, tylko białe i jasnozielone części, bardzo drobno posiekane
  • 1/2 szklanki posiekanej mięty
  • 3/4 szklanki startego sera Parmigiano-Reggiano
  • 1 łyżka stołowa drobno startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • olej rzepakowy
  • 8 bułek do hamburgerów, opiekanych
  • pomidory, pokrojone na plasterki
  • cebula, pokrojona na plasterki
  • sałata
  • ketchup
  • majonez
  • musztarda
"Człowiek nie może prawidłowo myśleć, kochać i spać, jeśli wcześniej porządnie się nie najadał." Virginia Woolf