Burgery bekonowe z sosem kolendrowo-jogurtowym
Wyśmienite burgery wołowo-wieprzowe, z sosem na bazie jogurtu greckiego, kolendry, papryczek jalapeno i imbiru, z dodatkiem warzyw. Czego chcieć więcej.
1.W robocie kuchennym zmiksuj jogurt, papryczki jalapeno, kolendrę, imbir, cebulę, cukier i 1 łyżeczkę soli na gładki sos. Przelej do miski.
2.W misce wymieszaj mieloną wołowinę i bekon, posiekane szalotki, miętę, ser parmezan, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czarny pieprz, pieprz cayenne i pozostałe 1 i 1/2 łyżeczki soli. Uformuj osiem kotletów o grubości 2-3 centymetrów.
3.Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Smaż hamburgery na umiarkowanym ogniu od 6 do 8 minut, obracając raz, aż będą mocno przypieczone na zewnątrz i gotowe w środku.
4.Na dolnych połówkach bułek rozsmaruj sos jogurtowy. Na każdej z nich ułóż burgery, a na mięso warzywa.
5.Polej ketchupem, majonezem, musztardą lub innym ulubionym sosem. Zamknij burgery i podawaj do zjedzenia.
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 posiekane papryczki jalapeno
- 1 szklanka posiekanej kolendry
- 1/4 szklanki mielonego świeżego imbiru
- 1/2 małej czerwonej cebuli, posiekanej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 i 1/2 łyżeczki soli
- 1,2kg mielonej wołowiny
- 0,2kg mielonego boczku
- 6 szalotek, tylko białe i jasnozielone części, bardzo drobno posiekane
- 1/2 szklanki posiekanej mięty
- 3/4 szklanki startego sera Parmigiano-Reggiano
- 1 łyżka stołowa drobno startej skórki z cytryny
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- olej rzepakowy
- 8 bułek do hamburgerów, opiekanych
- pomidory, pokrojone na plasterki
- cebula, pokrojona na plasterki
- sałata
- ketchup
- majonez
- musztarda