Pizza ze szpinakiem i serem gruyère

Pizza ze szpinakiem i serem gruyère

Przepis na oryginalną pizzę z szpinakiem, boczkiem, jajkiem i sosem winegret. Pyszna i stosunkowo łatwa w przygotowaniu przekąska.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W misce rozpuść w wodzie drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut. Dodaj mąkę, sól i wymieszaj, aż składniki się połączą. Ugniataj ciasto na posypanej mąką stolnicy przez 10 minut, do uzyskania elastycznego ciasta. Włóż ciasto do wysmarowanej oliwą z oliwek miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (ok 25°C) i poczekaj aż ciasto podwoi swoją objętość (około 2 - 3 godzin).

2.Połóż blachę do pieczenia na środkowym poziomie piekarnika i rozgrzej piekarnik do 250°C.

3.Na patelni podsmaż bekon i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem,

4.Na posypanej mąką stolnicy spłaszcz kulę ciasta, a następnie rozwałkuj. Zewnętrzne krawędzie powinny mieć grubość około 0.7mm, natomiast środek nieco cieńszy. Przełóż ciasto na posypaną mąką blachę do pieczenia.

5.Posmaruj ciasto oliwą z oliwek i połóż równomiernie plasterki szalotki. Posyp serem i boczkiem.

6.Włóż pizzę do piekarnika. Piecz pizzę przez ok 12 minut, aż do zarumienienia ciasta. Po 2 - 3 minutach sprawdź, czy gdzieniegdzie wyrosną duże bąbelki, jeżeli tak przekuj je widelcem lub wykałaczką.

7.W międzyczasie wymieszaj ze sobą ocet, musztardę i łyżki oliwy z oliwek; dopraw solą i pieprzem. W tak przygotowanym sosie wymieszaj dokładnie liście szpinaku.

8.Po upieczeniu pizzy wyjmuj ją z piekarnika i równomiernie ułóż na niej szpinak z sosem winegret. Na koniec posyp posiekanym jajkiem. Pizzę pokrój na kawałki i podawaj do zjedzenia.


Dodatkowe wskazówki:

Jeśli chcesz pominąć bekon w tym przepisie, sugeruję dodać większą ilość sera.

Składniki
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku
  • 1/4 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody (od 40°C do 50°C)
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120g boczku wędzonego, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1/4 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki
  • 120g grubo startego sera gruyère
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 120g młodego szpinaku, umyty i osuczony
  • 1 jajko ugotowane na twardo, posiekane
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet