Pizza ze szpinakiem i serem gruyère
Przepis na oryginalną pizzę z szpinakiem, boczkiem, jajkiem i sosem winegret. Pyszna i stosunkowo łatwa w przygotowaniu przekąska.
1.W misce rozpuść w wodzie drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut. Dodaj mąkę, sól i wymieszaj, aż składniki się połączą. Ugniataj ciasto na posypanej mąką stolnicy przez 10 minut, do uzyskania elastycznego ciasta. Włóż ciasto do wysmarowanej oliwą z oliwek miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (ok 25°C) i poczekaj aż ciasto podwoi swoją objętość (około 2 - 3 godzin).
2.Połóż blachę do pieczenia na środkowym poziomie piekarnika i rozgrzej piekarnik do 250°C.
3.Na patelni podsmaż bekon i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem,
4.Na posypanej mąką stolnicy spłaszcz kulę ciasta, a następnie rozwałkuj. Zewnętrzne krawędzie powinny mieć grubość około 0.7mm, natomiast środek nieco cieńszy. Przełóż ciasto na posypaną mąką blachę do pieczenia.
5.Posmaruj ciasto oliwą z oliwek i połóż równomiernie plasterki szalotki. Posyp serem i boczkiem.
6.Włóż pizzę do piekarnika. Piecz pizzę przez ok 12 minut, aż do zarumienienia ciasta. Po 2 - 3 minutach sprawdź, czy gdzieniegdzie wyrosną duże bąbelki, jeżeli tak przekuj je widelcem lub wykałaczką.
7.W międzyczasie wymieszaj ze sobą ocet, musztardę i łyżki oliwy z oliwek; dopraw solą i pieprzem. W tak przygotowanym sosie wymieszaj dokładnie liście szpinaku.
8.Po upieczeniu pizzy wyjmuj ją z piekarnika i równomiernie ułóż na niej szpinak z sosem winegret. Na koniec posyp posiekanym jajkiem. Pizzę pokrój na kawałki i podawaj do zjedzenia.
Jeśli chcesz pominąć bekon w tym przepisie, sugeruję dodać większą ilość sera.
- 1 łyżeczka drożdży w proszku
- 1/4 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ciepłej wody (od 40°C do 50°C)
- 1.5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 120g boczku wędzonego, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1/4 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki
- 120g grubo startego sera gruyère
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 120g młodego szpinaku, umyty i osuczony
- 1 jajko ugotowane na twardo, posiekane
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz