Torcik marchewkowy
Prosty przepis na smaczny torcik marchewkowy. Pyszny deser po obiedzie oraz cisto dla gości.
1.Jajka ubić mikserem razem z cukrem.
2.Powoli wlać olej, cały czas ubijając.
3.Wsypać startą na drobnych oczkach marchewkę.
4.Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dokładnie wymieszać szpatułką.
5.Masę przelać do tortownicy o średnicy ok. 18 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 170 st. Celsjusza.
6.Śmietankę ubić mikserem z dodatkiem cukru i ciągle ubijając dodać serek mascarpone.
7.Po upieczeniu ciasta, wyjąć je z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć ciasto wzdłuż na dwa równe krążki.
8.Dolny krążek okroić od góry ze skórki i posmarować masą z ubitej śmietanki. Nałożyć górny krążek i również go okroić z skórki i następnie ponownie nałożyć masę na wierzch.
9.Boki ciasta również posmarować masą i obsypać je okruszkami pozostałymi po okrojeniu krążków.
10.Ciasto posypać równomiernie mielonymi orzechami włoskimi.
- 300g marchewek
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 300ml oleju
- 250g serka mascarpone
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/4 szklanki mielonych orzechów włoskich