Naleśniki bananowe
Przepis na puszyste naleśniki oferujące podwójną dawkę bananów: puree bananowe w cieście oraz karmelizowane banany na wierzchu. Całość polana słodkim syropem klonowym.
1.Rozgnieć 1 banan na puree, a pozostałe 2 pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm.
2.Rozpuść 3 łyżki masła. W dużej misce wymieszaj roztopione masło z puree bananowym, maślanką, jajkami i wanilią.
3.W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, gałkę muszkatołową i cynamon. Wsyp tak przygotowaną mieszankę do mokrych składników i dokładnie zmieszają; odstaw na 5 minut.
4.Podgrzej patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu. Lekko posmaruj patelnię masłem. Wlej na patelnię niewielką ilość ciasta, ok. 1/4 szklanki dla każdego naleśnika, rozprowadzając tak, aby zrobić ok 10-centymentowe kółka. Smaż z każdej strony po 3 minuty na złocisto-brązowy kolor. Rób naleśniki aż do wyczerpania ciasta.
5.Stop 1 i 1/2 łyżki masła na patelni. Podsmaż plasterki bananów, aż się zrumienią, około 3 minuty z każdej strony.
6.Podawaj naleśniki z tak przygotowanymi bananami i polane syropem klonowym.
- masło
- 3 duże dojrzałe banany;
- 2 szklanki maślanki
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka proszeku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- syrop klonowy, do polania