Mus malinowo-jeżynowy
Pyszny mus z świeżych malin i jeżyn. Nie jest prosty w przygotowaniu, ale za to jaki smaczny.
1.W robocie kuchennym zmiksuj maliny, jeżyny, 1/4 szklanki cukru pudru, sok z cytryny i sól, a następnie przecedź przez drobne sitko. Odłóż przecier owocowy na bok.
2.Przygotuj 3 naczynia: rondel lub garnek, duża miska i średnia miska. Średnia miska powinna mieć nieco większą średnicę od rondla oraz mieścić się w całości w dużej misce. Średnia miseczka powinna być odporna na wyższe temperatury (np. z stali nierdzewnej). Do rondla lub garnka wlej wodę na ok 3cm wysokości naczynia i zagotuj, natomiast do dużej miski wlej lodowatą wodę (lub zwykłą zimną wodę i włóż na godzinę do lodówki). Możesz również dodać lód do wody.
3.Do średniej miski włóż żółtka, 1/4 szklanki cukru pudru i 1/2 szklanki przygotowanego przecieru owocowy. Gdy woda w rondlu się zagotuje, zmniejsz ogień i postaw średnią miskę z mieszanką jagód na rondlu. Ubijaj za pomocą miksera ręcznego, aż mieszanina osiągnie temperaturę ok. 60°C (użyj termometru do gotowania). Wyłącz palnik, ale zostaw miskę nad wodą i kontynuuj ubijanie przez 10 - 15 minut. Gdy temperatura osiągnie 65°C, zdejmij miskę z rondla i dalej ubijaj, aż temperatura spadnie o kilka stopni. Dolej pozostały przecier z owoców i wstaw średnią miskę do dużej miski z lodowatą wodą, aby mieszanina ostygła. Nie wylewaj gorącej wody z rondla.
4.Wlej 1/4 szklanki zimnej wody do małego żaroodpornego kubka lub miseczki. Wsyp równomiernie żelatynę do wodę i odstaw na około 5 minut. Włóż kubek z żelatyną do rondla z gorącą wodą i mieszaj przez 2 minuty, aż żelatyna się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z mieszanką jagodową. Ubijaj za pomocą miksera ręcznego, aż mieszanina ostygnie do ok. 13°C i lekko zgęstnieje.
5.W osobnej, zacznij ubijać białka jaj ręcznym mikserem na niskich obrotach, aż białka się spienią. Dodaj szczyptę winianu potasu (pomaga ustabilizować pianę). Zwiększ prędkość miksowania na średni i ubijaj, aż białka zaczną gęstnieć. Ubijając, stopniowo dosypuj pozostałe 1/4 szklanki cukru. Kontynuuj ubijanie, aż piana będzie gęsta.
6.W osobnej misce ubij śmietankę, aż utworzy się piana.
7.Wylej zimną wodę z miski i do tej samej zimnej miski przelej mieszankę owocową. Dodaj pianę z białek oraz pianę z śmietanki do mieszanki i delikatnie wymieszaj.
8.Przelej mus do chłodzonych szklanek deserowych i włóż je do lodówki na co najmniej 4 godziny (ale nie dłużej niż 24 godziny). Przed podaniem udekoruj całymi malinami i jeżynami oraz listkami mięty.
- 340g świeżych malin, wypłukane i odsączone + kilka dodatkowych do dekoracji
- 170g świeżych jeżyn, wypłukane i odsączone + kilka dodatkowych do dekoracji
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
- 3 duże jajka
- 1.75 łyżeczki żelatyny bezsmakowej
- szczypta winianu potasu (sól potasowa kwasu winowego )
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- małe listki mięty do dekoracji
- szczypta soli