Ciasto maślane z malinami
Delikatne i miękkie ciasto maślane z malinami. Pyszny deser na każdą okazję.
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj kwadratową formę do pieczenia (wymiary ok 20 x 20 cm) masłem. Wyłóż formę pergaminem, aby papier wystawał ponad krawędzie patelni.
2.W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W kolejnej misce mieszaj roztopione masło i cukier przez około 30 sekund. Ubij jajka i żółtko, a następnie dodaj wanilię i maślankę.
3.Przesyp mieszankę z mąką do ubitych jajek z wanilia i maślanką i za pomocą łopatki delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto na przygotowaną formę. Równomiernie rozprowadź na wierzchu maliny i obficie posyp brązowym cukrem.
4.Piecz około 45 - 50 minut, obracając ciasto w połowie pieczenia.
5.Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w środku ciasto do ostygnięcia na 10 minut. Użyj pergaminu, aby wyjąć ciasto z patelni. Niech ostygnie całkowicie.
6.Pokrój na kawałki i podawaj z porcją bitej śmietany.
Ciasto można szczelnie zawinąć w folię i przechowywać w temperaturze pokojowej do 1 dnia lub w lodówce do 3 dni.
- 1.5 szklanki mąki uniwersalnej
- 1.5 łyżeczki proszeku do pieczenia
- 3/4 szklanki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 duże jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2/3 szklanki maślanki
- 1.5 szklanki malin
- 3/4 łyżeczki soli
- cukier brązowy
- świeża bita śmietana, do dekoracji