Ciasto maślane z malinami

Ciasto maślane z malinami

Delikatne i miękkie ciasto maślane z malinami. Pyszny deser na każdą okazję.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj kwadratową formę do pieczenia (wymiary ok 20 x 20 cm) masłem. Wyłóż formę pergaminem, aby papier wystawał ponad krawędzie patelni.

2.W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W kolejnej misce mieszaj roztopione masło i cukier przez około 30 sekund. Ubij jajka i żółtko, a następnie dodaj wanilię i maślankę.

3.Przesyp mieszankę z mąką do ubitych jajek z wanilia i maślanką i za pomocą łopatki delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto na przygotowaną formę. Równomiernie rozprowadź na wierzchu maliny i obficie posyp brązowym cukrem.

4.Piecz około 45 - 50 minut, obracając ciasto w połowie pieczenia.

5.Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w środku ciasto do ostygnięcia na 10 minut. Użyj pergaminu, aby wyjąć ciasto z patelni. Niech ostygnie całkowicie.

6.Pokrój na kawałki i podawaj z porcją bitej śmietany.


Dodatkowe wskazówki:

Ciasto można szczelnie zawinąć w folię i przechowywać w temperaturze pokojowej do 1 dnia lub w lodówce do 3 dni.

Składniki
  • 1.5 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1.5 łyżeczki proszeku do pieczenia
  • 3/4 szklanki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1.5 szklanki malin
  • 3/4 łyżeczki soli
  • cukier brązowy
  • świeża bita śmietana, do dekoracji
"Człowiek jest tym, co zje." Ludwig Feuerbach

Powiązane przepisy deserów

Jagody z syropem waniliowym
15minut
6osób
Jagody z syropem waniliowym
Niezwykle prosty i zdrowy deser owocowy, polany odrobiną syropu waniliowego. Super alternatywa do niezdrowych batoników.