Babeczki waniliowe z kremem cytrynowym i malinami
Przepis na wyśmienite babeczki, polane dżemem malinowym oraz kremem cytrynowym. Pyszny deser na każde święta.
1.W rondelku ubij jajka z cukrem, sokiem z cytryny i skórką. Stale ubijaj na umiarkowanym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Przełóż do blendera i zostaw do ostudzenia na 5 minut. Dodaj masło i sól, zmiksuj. Krem cytrynowy przełóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki do ostygnięcia.
2.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż 12 form na muffiny papierowymi wkładkami.
3.W małej misce ubij białka z 2 łyżkami mleka i wanilią. Wlej pozostałe mleko.
4.W osobnej misce wymieszaj mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. W jeszcze jednej misce utrzyj masło, cukier i sól na puszystą masę.
5.Do masy dodawaj w 2 partiach na przemian suche składniki i mieszankę jajek z mlekiem, mieszając. Ciasto przełóż do foremek na muffiny i piecz przez 20 minut, aż będą złociste. Po upieczeniu, zostaw muffinki w piekarniku do ostygnięcia na 5 minut, a następnie wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
6.Z każdej babeczki odetnij górę i w tym miejscu posmaruj dżemem malinowym.
7.Na wierzchu rozłóż krem cytrynowy, a następnie udekoruj malinami.
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 1 laska plus 3 łyżki masła, zmiękczonego
- szczypta soli
- 3 białka dużych jaj
- 3/4 szklanki mleka
- 2 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- 1 i 3/4 szklanki plus 2 łyżki mąki tortowej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka plus 1 łyżka masła, zmiękczonego
- 1 szklanka plus 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki dżemu malinowego
- świeże maliny, do dekoracji