Jagody z syropem waniliowym
Niezwykle prosty i zdrowy deser owocowy, polany odrobiną syropu waniliowego. Super alternatywa do niezdrowych batoników.
1.Wanilię przeciąć wzdłuż i zeskrobać nasiona grzbietem noża. Włóż nasiona do małego rondelka razem z cukrem i wodą. Zagotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj przez 7 minut. Przecedź przez drobne sitko, aby usunąć wszelkie włókniste kawałki laski wanilii lub grudki nasion. Ostudź i wstaw do lodówki do schłodzenia.
2.Opłucz maliny, jagody, jeżyny i truskawki. Owoce połóż na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Pokrój truskawki na ćwiartki. Wymieszaj wszystkie owoce w dużej misce.
3.Rozdziel owoce do szklanek lub salaterek, na porcje. Każdą z porcji polej odrobiną syropu waniliowego i podawaj do zjedzenia.
- 2 szklanki świeżych malin
- 2 szklanki świeżych jagód
- 2 szklanki świeżych jeżyn
- 1 szklanka świeżych truskawek
- 1/2 laski wanilii
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki wody