Letni torcik z truskawkami i galaretką
Przepis na pyszny letni torcik z biszkoptem, truskawkami i galaretką, przekładany masą z serka mascarpone. Mniam!
1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni ( grzanie góra i dół ).
2.Oddzielamy białka od żółtek.
3.Białka wlewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem do uzyskania puszystości.
4.Wsypujemy powoli cukier ciągle ubijając mikserem.
5.Do żółtek dodajemy łyżkę wody, mieszamy i następnie wlewamy mieszaninę do piany nadal ubijając mikserem.
6.Odkładamy mikser, który zamieniamy na drewnianą lub plastikową szpatułkę.
7.Do ubitej piany przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając szpatułką.
8.Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 18cm i wkładamy do piekarnika.
9.Pieczemy ok 30min.
10.W międzyczasie w miseczce rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe ( używamy do tego 3 szklanek wrzącej wody )
11.Przygotowujemy krem.
12.Do miski wlewamy śmietanke kremówkę i wsypujemy cukier puder.
13.Miksujemy aż mieszanina nieco zgęstnieje.
14.Do śmietanki dodajemy serek mascarpone i miksujemy aż składniki dokładnie się połączą.
15.Gotowy krem odkładamy do lodówki, by nieco się schłodził.
16.Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawany na dwa krążki tej samej grubości.
17.Obie połówki nasączamy wodą zmieszaną z sokiem z cytryny.
18.Na jeden krążek wykładamy 2/3 kremu i przekładamy drugim krążkiem.
19.Na wierzch wykładamy pozostały krem i pokrojone w plastry truskawki.
20.Na truskawki wylewany lekko stężałą galaretką.
21.Tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zamiast truskawek można użyć innych owoców, które akurat są dostępne: maliny, borówki lub mix owoców.
- 3 jaja
- 3/4 szkl cukru lub ksylitolu
- 3/4 szkl mąki przennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka wody niegazowanej
- szczypta soli
- 2 galaretki truskawkowe
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru/zmielonego ksylitolu
- 3/4szkl wody z sokiem z połowy cytryny
- 1 szkl świeżych truskawek