Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną
Galaretka z owocami to doskonały deser na każdą okazję. W lecie, gdy sezon na truskawki jest w pełni, owoce te wyśmienicie smakują w połączeniu z galaretką, polane bitą śmietaną oraz posypane czekoladowymi dodatkami.
1.Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody wg instrukcji na opakowaniu.
2.Truskawki umyć i pokroić w plastry.
3.Po ostygnięciu galaretkę przelać do 4 pucharków i do każdego z nich wrzucić po kilka plastrów truskawek.
4.Pucharki z galaretką wstawić do lodówki do zastygnięcia.
5.Gdy galaretka zastygnie, ubić śmietankę z cukrem pudrem za pomocą miksera i wyłożyć na galaretkę.
6.Na bitą śmietanę wyłożyć resztę truskawek i posypać startą na grubej tarce czekoladą oraz ułożyć czekoladowe dodatki lub wafelki.
Można użyć galaretki o dowolnym smaku i dowolnych owoców: borówek, malin, bananów oraz dowolnej czekolady lub ozdób z czekolady.
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 250ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- ok. 20 truskawek do dekoracji
- 4 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej
- dowolne czekoladowe dodatki lub wafelki