Galaretka z bitą śmietaną
Galaretka z bitą śmietaną i posypką czekoladową to szybki przepis na wyśmienity deser. Czasem proste przepisy są najlepsze.
1.Przygotowujemy galaretkę. Wodę gotujemy w czajniku. Po zagotowaniu, wrzątek wlewamy do miseczki, a następnie wsypujemy 2 galaretki o ulubionym smaku. Dokładnie mieszamy. Po ochłodzeniu przelewamy galaretkę do szklanek lub salaterek i wsadzamy do lodówki, aby galaretka stężała.
2.Przygotowujemy bitą śmietanę. Do naczynia wlewamy śmietankę kremówkę - może być 30% lub 36%. Bardzo ważne, śmietanka była mocno schłodzona. Przed ubijaniem, możemy również schłodzić samo naczynie. Za pomocą miksera i odpowiedniej końcówki do ubijania, miksujemy śmietanę - najpierw na wolnych obrotach (ok. 30 sekund), a natępnie na maksymalnych obrotach miksera (od 3 do 5 minut). Pod koniec ubijania, wsypujemy cukier puder.
3.Gdy galaretka już zastygła. wykładamy po łyżce bitej śmietany na jej wierzch. Czekoladę kruszymy lub ścieramy za pomocą tarki i posypujemy nasz deser. Wkładamy jeszcze na jakiś czas do lodówki, aby bita śmietana również nieco stężała.
Czekoladę możemy zamienić jakimikolwiek innymi dodatkami. Mogą to być owoce, wafelki, rurki, orzechy, różnego rodzaju polewy lub wszystko naraz. Owoce możemy również dodać do samej galaretki - znakomicie sprawdzają się banany, truskawki, borówki, brzoskwinie, itp.
Podczas ubijania śmietany bardzo ważne jest, aby składniki były odpowiednio schłodzone. W przeciwnym wypadku, śmietana może się nie ubić. Możemy również schłodzić naczynie w którym będziemy ubijać śmietanę. Ważne jest również, aby korzystać z wysokich obrotów miksera. Jeżeli chcemy, żeby bita śmietana była słodsza, to można dodać więcej cukru pudru lub np. syrop klonowy. Ponadto sama bitą śmietanę możemy zrobić na kilka sposobów, np. z tłustego mleka i jajek lub przy użyciu mleczka kokosowego.
- 800ml wody
- 2 galaretki
- 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 paski czekolady gorzkiej lub mlecznej