Galaretka z bitą śmietaną

Galaretka z bitą śmietaną

Galaretka z bitą śmietaną i posypką czekoladową to szybki przepis na wyśmienity deser. Czasem proste przepisy są najlepsze.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Przygotowujemy galaretkę. Wodę gotujemy w czajniku. Po zagotowaniu, wrzątek wlewamy do miseczki, a następnie wsypujemy 2 galaretki o ulubionym smaku. Dokładnie mieszamy. Po ochłodzeniu przelewamy galaretkę do szklanek lub salaterek i wsadzamy do lodówki, aby galaretka stężała.

2.Przygotowujemy bitą śmietanę. Do naczynia wlewamy śmietankę kremówkę - może być 30% lub 36%. Bardzo ważne, śmietanka była mocno schłodzona. Przed ubijaniem, możemy również schłodzić samo naczynie. Za pomocą miksera i odpowiedniej końcówki do ubijania, miksujemy śmietanę - najpierw na wolnych obrotach (ok. 30 sekund), a natępnie na maksymalnych obrotach miksera (od 3 do 5 minut). Pod koniec ubijania, wsypujemy cukier puder.

3.Gdy galaretka już zastygła. wykładamy po łyżce bitej śmietany na jej wierzch. Czekoladę kruszymy lub ścieramy za pomocą tarki i posypujemy nasz deser. Wkładamy jeszcze na jakiś czas do lodówki, aby bita śmietana również nieco stężała.


Dodatkowe wskazówki:

Czekoladę możemy zamienić jakimikolwiek innymi dodatkami. Mogą to być owoce, wafelki, rurki, orzechy, różnego rodzaju polewy lub wszystko naraz. Owoce możemy również dodać do samej galaretki - znakomicie sprawdzają się banany, truskawki, borówki, brzoskwinie, itp.

Podczas ubijania śmietany bardzo ważne jest, aby składniki były odpowiednio schłodzone. W przeciwnym wypadku, śmietana może się nie ubić. Możemy również schłodzić naczynie w którym będziemy ubijać śmietanę. Ważne jest również, aby korzystać z wysokich obrotów miksera. Jeżeli chcemy, żeby bita śmietana była słodsza, to można dodać więcej cukru pudru lub np. syrop klonowy. Ponadto sama bitą śmietanę możemy zrobić na kilka sposobów, np. z tłustego mleka i jajek lub przy użyciu mleczka kokosowego.

Składniki
  • 800ml wody
  • 2 galaretki
  • 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 paski czekolady gorzkiej lub mlecznej
"Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą." Mikołaj Rej

Podobne przepisy deserów

Tort owocowy z biszkoptem, masą budyniową i galaretką
2godziny
12osób
Tort owocowy z biszkoptem, masą budyniową i galaretką
Przepis na pyszny, domowy, letni torcik owocowy z galaretką, biszkoptem i masą budyniową
Gofry z bitą śmietaną i owocami
30minut
5osób
Gofry z bitą śmietaną i owocami
Puszyste gofry polane bitą śmietaną, z dodatkiem owoców. Pyszny deser na każdą okazję.
Tort leśny mech
2godziny
10osób
Tort leśny mech
Leśny mech to oryginalny torcik, który zaciekawi i zachwyci Twoich domowników oraz gości. Wypróbuj nasz przepis.
Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną
10minut
4osoby
Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną
Galaretka z owocami to doskonały deser na każdą okazję. W lecie, gdy sezon na truskawki jest w pełni, owoce te wyśmienicie smakują w połączeniu z galaretką, polane bitą śmietaną oraz posypane czekoladowymi dodatkami.