Tort leśny mech
Leśny mech to oryginalny torcik, który zaciekawi i zachwyci Twoich domowników oraz gości. Wypróbuj nasz przepis.
1.Szpinak myjemy i miksujemy na bardzo drobno (zieloną papkę) w mikserze lub blenderze.
2.Do miski wbijamy białka jajek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę. Podczas ubijania dodajemy cukier, żółtka, olej i na końcu szpinak.
3.Do miski z pianą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
4.Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy ok. 18cm i pieczemy w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 35 minut.
5.Rozpuszczamy galaretkę w 2 szklankach przegotowanej wody.
6.Przygotowujemy krem. W misce, za pomocą miksera, ubijamy śmietankę kremówkę z dodatkiem cukry pudru. Pamiętajmy, aby śmietanka była schłodzona zanim zaczniemy ja ubijać. Gdy śmietanka jest już prawie ubita, dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładką masę. Krem odkładamy do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut.
7.Ciasto przekrawamy na 2 części - spodnia powinna być nieco grubsza. Spodnią część nasączamy wodą zmieszaną z sokiem cytrynowym, a następnie nakładamy na nią połowę kremu.
8.Na krem wlewamy tężejącą galaretkę i wkładamy całość na chwilę do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
9.Na galaretkę wykładamy pozostałą część kremu.
10.Drugą część ciasta kruszymy na drobne kawałki przypominające kawałki mchu. Posypujemy nimi nasz torcik.
11.Wierzch tortu posypujemy dowolnymi owocami. Najlepiej użyć takie które możemy znaleźć w lecie np. borówki, jagody, poziomki. Bardzo dobrze nadają się również maliny oraz nasiona granatu.
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 oleju
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120g świeżego szpinaku
- 250g serka mascaropne
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 galaretka o smaku truskawkowym lub owoców leśnych
- 2 łyżki soku z cytryny
- woda
- sól
- owoce do dekoracji, np. borówki, maliny lub granat