Gofry z bitą śmietaną i owocami

Gofry z bitą śmietaną i owocami

Puszyste gofry polane bitą śmietaną, z dodatkiem owoców. Pyszny deser na każdą okazję.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Jajka utrzeć z 30 dag cukru pudru. Dolać mleko z roztopionym masłem, a następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie wymieszać, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

2.Wlać masę do gofrownicy i piec przez kilka minut do zarumieniania.

3.Schłodzoną śmietankę kremówkę wlać do miksera i miksować z wykorzystaniem końcówki do ubijania. Podczas ubijania wsypać resztę cukru pudru. Po ubiciu, śmietanę włożyć na chwilę do lodówki.

4.Owoce dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

5.Bitą śmietanę wykładamy łyżką (lub specjalnym rękawem cukierniczym) na jeszcze ciepły, ale nie gorący gofr. Na wierzch układamy owoce i podajemy do zjedzenia.


Składniki
  • 0,5 kg mąki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 150 dag masła
  • 35 dag cukru pudru
  • 20 g proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • owoce, np. truskawki, borówki, maliny, kiwi, banany, porzeczki, tip.
  • 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
"Uroda blaknie, gotowanie jest wieczne." Cassandra Clare

Powiązane przepisy deserów

Galaretka z bitą śmietaną
10minut
6osób
Galaretka z bitą śmietaną
Galaretka z bitą śmietaną i posypką czekoladową to szybki przepis na wyśmienity deser. Czasem proste przepisy są najlepsze.
Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną
10minut
4osoby
Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną
Galaretka z owocami to doskonały deser na każdą okazję. W lecie, gdy sezon na truskawki jest w pełni, owoce te wyśmienicie smakują w połączeniu z galaretką, polane bitą śmietaną oraz posypane czekoladowymi dodatkami.