Gofry z bitą śmietaną i owocami
Puszyste gofry polane bitą śmietaną, z dodatkiem owoców. Pyszny deser na każdą okazję.
1.Jajka utrzeć z 30 dag cukru pudru. Dolać mleko z roztopionym masłem, a następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie wymieszać, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
2.Wlać masę do gofrownicy i piec przez kilka minut do zarumieniania.
3.Schłodzoną śmietankę kremówkę wlać do miksera i miksować z wykorzystaniem końcówki do ubijania. Podczas ubijania wsypać resztę cukru pudru. Po ubiciu, śmietanę włożyć na chwilę do lodówki.
4.Owoce dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
5.Bitą śmietanę wykładamy łyżką (lub specjalnym rękawem cukierniczym) na jeszcze ciepły, ale nie gorący gofr. Na wierzch układamy owoce i podajemy do zjedzenia.
- 0,5 kg mąki
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 150 dag masła
- 35 dag cukru pudru
- 20 g proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- owoce, np. truskawki, borówki, maliny, kiwi, banany, porzeczki, tip.
- 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%