Stek z rozmarynem i pieczonymi ziemniakami
Przepis na klasyczny stek z świeżym rozmarynem i podsmażonym w piekarniku ziemniakiem.
1.Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza. Dopraw steki 1 łyżeczką soli i pieprzem.
2.Rozpuść 2 łyżki masła. Pokrój ziemniaka w poprzek na cienkie plasterki. Wysmaruj blachę do pieczenia olejem. W dużej misce wrzucić plastry ziemniaczane z roztopionym masłem, posiekanym rozmarynem, 1/2 łyżeczki soli i dopraw pieprzem. Delikatnie wymieszaj. Ułóż plasterki ziemniaków w jednej warstwie na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku, aż zaczną się brązowieć przez 2 do 4 minut. Odwróć i poczekaj aż drugie strony ziemniaki będą lekko zarumienione oraz lekko chrupiące. Odłóż na bok i trzymaj w cieple.
3.Ustaw patelnię na dużym ogniu i rozgrzej olej przez 2 minuty. Ostrożnie włóż steki na patelnię i obsmaż przez 2-3 minuty. Obróć steki i smaż przez kolejne 2-3 minuty na średnio wysmażone. Podczas smażenia nie przekuwaj mięsa, do przekładania używaj najlepiej drewnianej szpatułki. Zdejmij patelnię z ognia i pozostałe 2 łyżki masło nałóż na steki oraz dodaj gałązki rozmarynu. Steki pozostaw na patelni przez 5 minut, podlewając je od czasu do czasu sokami i tłuszczem z patelni. Steki pokrój w plastry i dopraw solą.
4.Ułóż mięso i ziemniaki na talerzu i skrop stek sosem rozmarynowo-maślanym z patelni. Podawaj do zjedzenia.
- 2 paski steków wołowych o grubości ok. 3.5cm (ok 650g mięsa)
- sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki masła
- 1 duży ziemniak reniada, wyszorowany i poklepany na sucho
- Spray do gotowania
- 1 łyżeczka. posiekany świeży rozmaryn; plus cztery 2-calowe gałązki