Stek z rozmarynem i pieczonymi ziemniakami

Stek z rozmarynem i pieczonymi ziemniakami

Przepis na klasyczny stek z świeżym rozmarynem i podsmażonym w piekarniku ziemniakiem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza. Dopraw steki 1 łyżeczką soli i pieprzem.

2.Rozpuść 2 łyżki masła. Pokrój ziemniaka w poprzek na cienkie plasterki. Wysmaruj blachę do pieczenia olejem. W dużej misce wrzucić plastry ziemniaczane z roztopionym masłem, posiekanym rozmarynem, 1/2 łyżeczki soli i dopraw pieprzem. Delikatnie wymieszaj. Ułóż plasterki ziemniaków w jednej warstwie na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku, aż zaczną się brązowieć przez 2 do 4 minut. Odwróć i poczekaj aż drugie strony ziemniaki będą lekko zarumienione oraz lekko chrupiące. Odłóż na bok i trzymaj w cieple.

3.Ustaw patelnię na dużym ogniu i rozgrzej olej przez 2 minuty. Ostrożnie włóż steki na patelnię i obsmaż przez 2-3 minuty. Obróć steki i smaż przez kolejne 2-3 minuty na średnio wysmażone. Podczas smażenia nie przekuwaj mięsa, do przekładania używaj najlepiej drewnianej szpatułki. Zdejmij patelnię z ognia i pozostałe 2 łyżki masło nałóż na steki oraz dodaj gałązki rozmarynu. Steki pozostaw na patelni przez 5 minut, podlewając je od czasu do czasu sokami i tłuszczem z patelni. Steki pokrój w plastry i dopraw solą.

4.Ułóż mięso i ziemniaki na talerzu i skrop stek sosem rozmarynowo-maślanym z patelni. Podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 2 paski steków wołowych o grubości ok. 3.5cm (ok 650g mięsa)
  • sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 1 duży ziemniak reniada, wyszorowany i poklepany na sucho
  • Spray do gotowania
  • 1 łyżeczka. posiekany świeży rozmaryn; plus cztery 2-calowe gałązki
"Człowiek jest tym, co zje." Ludwig Feuerbach

Powiązane przepisy dań głównych

Dorsz z chorizo, porem i ziemniakami
1.5godziny
3osoby
Dorsz z chorizo, porem i ziemniakami
Pyszny gulasz z dorsza i kiełbasy chorizo, z dodatkiem warzyw. Kompletne danie na obiad lub kolację. Polecam.
Frittata ziemniaczana
1godzina
4osoby
Frittata ziemniaczana
Przepis na pyszną frittatę ziemniaczaną z dodatkiem suszonych pomidorów.
Pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem
1godzina
4osoby
Pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem
Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem. Super dodatek do obiadu.
Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem
2godziny
6osób
Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem
Pyszna i sycąca rolada ziemniaczana nadziewana mięsem, szpinakiem i kilkoma rodzajami sera. Jest to niecodzienne danie, które zachwyci twoich domowników i gości. Życzymy smacznego!