Stek z rozmarynem i pieczonymi ziemniakami

Stek z rozmarynem i pieczonymi ziemniakami

Przepis na klasyczny stek z świeżym rozmarynem i podsmażonym w piekarniku ziemniakiem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza. Dopraw steki 1 łyżeczką soli i pieprzem.

2.Rozpuść 2 łyżki masła. Pokrój ziemniaka w poprzek na cienkie plasterki. Wysmaruj blachę do pieczenia olejem. W dużej misce wrzucić plastry ziemniaczane z roztopionym masłem, posiekanym rozmarynem, 1/2 łyżeczki soli i dopraw pieprzem. Delikatnie wymieszaj. Ułóż plasterki ziemniaków w jednej warstwie na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku, aż zaczną się brązowieć przez 2 do 4 minut. Odwróć i poczekaj aż drugie strony ziemniaki będą lekko zarumienione oraz lekko chrupiące. Odłóż na bok i trzymaj w cieple.

3.Ustaw patelnię na dużym ogniu i rozgrzej olej przez 2 minuty. Ostrożnie włóż steki na patelnię i obsmaż przez 2-3 minuty. Obróć steki i smaż przez kolejne 2-3 minuty na średnio wysmażone. Podczas smażenia nie przekuwaj mięsa, do przekładania używaj najlepiej drewnianej szpatułki. Zdejmij patelnię z ognia i pozostałe 2 łyżki masło nałóż na steki oraz dodaj gałązki rozmarynu. Steki pozostaw na patelni przez 5 minut, podlewając je od czasu do czasu sokami i tłuszczem z patelni. Steki pokrój w plastry i dopraw solą.

4.Ułóż mięso i ziemniaki na talerzu i skrop stek sosem rozmarynowo-maślanym z patelni. Podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 2 paski steków wołowych o grubości ok. 3.5cm (ok 650g mięsa)
  • sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 1 duży ziemniak reniada, wyszorowany i poklepany na sucho
  • Spray do gotowania
  • 1 łyżeczka. posiekany świeży rozmaryn; plus cztery 2-calowe gałązki
"Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale." Harriet van Horne

Podobne przepisy dań głównych

Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Gulasz wołowy
2.5godziny
4osoby
Gulasz wołowy
Prosty przepis na smaczny i pożywny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Smacznego!
Pieczony  łosoś z rozmarynem i cytryną
30minut
4osoby
Pieczony łosoś z rozmarynem i cytryną
Soczyste filety łososia podkreślone aromatem rozmarynu i cytryny tworzą niezwykłe połączenie smakowe.
Zapiekanka z tłuczonych ziemniaków w śmietanowym sosie czosnkowo-serowym
1.5godziny
5osób
Zapiekanka z tłuczonych ziemniaków w śmietanowym sosie czosnkowo-serowym
Chrupiące tłuczone ziemniaki, zapiekane w śmietanowym sosie czosnkowo-serowym z dodatkiem szałwii i szalotki. Oryginalny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną.