Spaghetti z grzybami w sosie śmietanowym

Spaghetti z grzybami w sosie śmietanowym

Przedstawiamy przepis na wyśmienite spaghetti w sosie śmietanowym z dodatkiem grzybów, suszonych pomidorów i alkoholu porto. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.W rondelku lub na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i masło.

2.Szalotki pokroić w plastry i smażyć przez około 3 minuty.

3.Pieczarki również pokroić w plastry i dodać do szalotek. Smażyć przez ok. 2 minuty na średnim ogniu.

4.Posypać mąką, doprawić pieprzem oraz solą i mieszając smażyć przez 1 minutę.

5.Zmniejszyć na mały ogień, a następnie dolać śmietankę i porto. Dokładnie wymieszać.

6.Suszone pomidory pokroić na kawałki i dosypać do sosu. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez 8 minut.

7.Makaron gotować w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Makaron powinien być al dente.

8.Odcedzić makaron i z powrotem przesypać do garnka. Zalać sosem grzybowym i gotować 3 minuty.

9.Danie przełożyć na talerze i posypać natką pietruszki.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast pieczarek można dodać inne świeże grzyby.

Składniki
  • 250g makaronu spaghetti
  • 250g pieczarek
  • 3-4 cebulki szalotki
  • 40g masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • 80ml śmietanki 30%
  • 70g suszonych pomidorów
  • 1 łyżka porto
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
"Apetyt przychodzi w miarę jedzenia." François Rabelais

Podobne przepisy dań głównych

Kalabryjska carbonara
30minut
3osoby
Kalabryjska carbonara
Prosty przepis na pikantną wersję włoskiej carbonary. Polecamy spróbować. Smacznego!
Gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina
2.5godziny
4osoby
Gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina
Wyrazisty gulasz wołowy na czerwonym winie z warzywami i pencettą. Pyszne, miękkie mięsko idealne do obiadu.
Polędwica wołowa w maślanym sosie z pieczarkami
45minut
2osoby
Polędwica wołowa w maślanym sosie z pieczarkami
Delikatne medaliony z polędwicy wołowej, podsmażone a następnie podduszone w sosie śmietanowo-musztardowym z pieczarkami.
Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
45minut
3osoby
Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
Szybki przepis na pyszny schab wieprzowy podsmażony a następnie duszony w kremowym sosie czosnkowym z dodatkiem pieczarek, cebuli i pietruszki.