Spaghetti z grzybami w sosie śmietanowym

Spaghetti z grzybami w sosie śmietanowym

Przedstawiamy przepis na wyśmienite spaghetti w sosie śmietanowym z dodatkiem grzybów, suszonych pomidorów i alkoholu porto. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.W rondelku lub na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i masło.

2.Szalotki pokroić w plastry i smażyć przez około 3 minuty.

3.Pieczarki również pokroić w plastry i dodać do szalotek. Smażyć przez ok. 2 minuty na średnim ogniu.

4.Posypać mąką, doprawić pieprzem oraz solą i mieszając smażyć przez 1 minutę.

5.Zmniejszyć na mały ogień, a następnie dolać śmietankę i porto. Dokładnie wymieszać.

6.Suszone pomidory pokroić na kawałki i dosypać do sosu. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez 8 minut.

7.Makaron gotować w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Makaron powinien być al dente.

8.Odcedzić makaron i z powrotem przesypać do garnka. Zalać sosem grzybowym i gotować 3 minuty.

9.Danie przełożyć na talerze i posypać natką pietruszki.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast pieczarek można dodać inne świeże grzyby.

Składniki
  • 250g makaronu spaghetti
  • 250g pieczarek
  • 3-4 cebulki szalotki
  • 40g masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • 80ml śmietanki 30%
  • 70g suszonych pomidorów
  • 1 łyżka porto
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
"Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale." Harriet van Horne

Podobne przepisy dań głównych

Kalabryjska carbonara
30minut
3osoby
Kalabryjska carbonara
Prosty przepis na pikantną wersję włoskiej carbonary. Polecamy spróbować. Smacznego!
Gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina
2.5godziny
4osoby
Gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina
Wyrazisty gulasz wołowy na czerwonym winie z warzywami i pencettą. Pyszne, miękkie mięsko idealne do obiadu.
Polędwica wołowa w maślanym sosie z pieczarkami
45minut
2osoby
Polędwica wołowa w maślanym sosie z pieczarkami
Delikatne medaliony z polędwicy wołowej, podsmażone a następnie podduszone w sosie śmietanowo-musztardowym z pieczarkami.
Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
45minut
3osoby
Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
Szybki przepis na pyszny schab wieprzowy podsmażony a następnie duszony w kremowym sosie czosnkowym z dodatkiem pieczarek, cebuli i pietruszki.