Spaghetti z grzybami w sosie śmietanowym

Spaghetti z grzybami w sosie śmietanowym

Przedstawiamy przepis na wyśmienite spaghetti w sosie śmietanowym z dodatkiem grzybów, suszonych pomidorów i alkoholu porto. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.W rondelku lub na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i masło.

2.Szalotki pokroić w plastry i smażyć przez około 3 minuty.

3.Pieczarki również pokroić w plastry i dodać do szalotek. Smażyć przez ok. 2 minuty na średnim ogniu.

4.Posypać mąką, doprawić pieprzem oraz solą i mieszając smażyć przez 1 minutę.

5.Zmniejszyć na mały ogień, a następnie dolać śmietankę i porto. Dokładnie wymieszać.

6.Suszone pomidory pokroić na kawałki i dosypać do sosu. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez 8 minut.

7.Makaron gotować w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Makaron powinien być al dente.

8.Odcedzić makaron i z powrotem przesypać do garnka. Zalać sosem grzybowym i gotować 3 minuty.

9.Danie przełożyć na talerze i posypać natką pietruszki.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast pieczarek można dodać inne świeże grzyby.

Składniki
  • 250g makaronu spaghetti
  • 250g pieczarek
  • 3-4 cebulki szalotki
  • 40g masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • 80ml śmietanki 30%
  • 70g suszonych pomidorów
  • 1 łyżka porto
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
"Pusty żołądek nie jest dobrym doradcą politycznym." Albert Einstein

Powiązane przepisy dań głównych

Kurczak z pieczarkami i gorgonzolą w winie
45minut
4osoby
Kurczak z pieczarkami i gorgonzolą w winie
Świetny pomysł na kurczaka, przyrządzonego z pieczarkami i serem gorgonzolą z dodatkiem białego, wytrawnego wina.
Spaghetti alla Carbonara
30minut
1osoba
Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti alla Carbonara to szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie w stylu włoskim. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Spaghetti alla Carbonara
30minut
2osoby
Spaghetti alla Carbonara
Przepis na klasyczny włoski makaron spaghetti alla Carbonara z boczkiem, jajkami i żółtym serem parmezanem. Sycąca potrwa bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Zapraszam do gotowania i smacznego.
Rolada drobiowa z pieczarkami
2godziny
4osoby
Rolada drobiowa z pieczarkami
Znakomity przepis na roladki drobiowe z farszem pieczarkowym, podawane z tłuczonymi ziemniaczkami i gotowaną marchewką. Apetyczne danie, doskonałe do przyrządzenia podczas przyjęcia ze znajomy lub rodziną. Roladka drobiowa z pewnością zadowoli każde podniebienie. Smacznego!