Spaghetti z grzybami w sosie śmietanowym
Przedstawiamy przepis na wyśmienite spaghetti w sosie śmietanowym z dodatkiem grzybów, suszonych pomidorów i alkoholu porto. Smacznego!
1.W rondelku lub na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i masło.
2.Szalotki pokroić w plastry i smażyć przez około 3 minuty.
3.Pieczarki również pokroić w plastry i dodać do szalotek. Smażyć przez ok. 2 minuty na średnim ogniu.
4.Posypać mąką, doprawić pieprzem oraz solą i mieszając smażyć przez 1 minutę.
5.Zmniejszyć na mały ogień, a następnie dolać śmietankę i porto. Dokładnie wymieszać.
6.Suszone pomidory pokroić na kawałki i dosypać do sosu. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez 8 minut.
7.Makaron gotować w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Makaron powinien być al dente.
8.Odcedzić makaron i z powrotem przesypać do garnka. Zalać sosem grzybowym i gotować 3 minuty.
9.Danie przełożyć na talerze i posypać natką pietruszki.
Zamiast pieczarek można dodać inne świeże grzyby.
- 250g makaronu spaghetti
- 250g pieczarek
- 3-4 cebulki szalotki
- 40g masła
- oliwa z oliwek
- 1 płaska łyżeczka mąki
- 80ml śmietanki 30%
- 70g suszonych pomidorów
- 1 łyżka porto
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- sól
- pieprz