Spaghetti alla Carbonara
Przepis na klasyczny włoski makaron spaghetti alla Carbonara z boczkiem, jajkami i żółtym serem parmezanem. Sycąca potrwa bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Zapraszam do gotowania i smacznego.
1.Obieramy czosnek i kroimy na plasterki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobina oliwy z oliwek.
2.Kroimy boczek w kostkę i smażymy przez kilka minut razem z czosnkiem. Gdy boczek jest już usmażony, czosnek wybieramy widelcem i wyrzucamy.
3.Ser pecorino lub parmezan trzemy na drobnej tarce.
4.Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy.
5.Kroimy bazylię na drobno.
6.Do garnka z gotującą się wodą wlewamy trochę oliwy z oliwek oraz wsypujemy odrobinę soli. Wrzucamy makaron spaghetti i gotujemy na średnim ogniu.
7.Po ugotowaniu makaronu (powinien być al dente), odcedzamy wodę, a makaron zostawiamy w garnku.
8.Wlewamy jajka do garnka z makaronem i mieszamy aż do ścięcia się jajek. Następnie wsypujemy ser oraz usmażony boczek i ponownie mieszamy (ser powinien się roztopić).
9.Doprawiamy sporą ilością białego pieprzu i bazylią, ponownie mieszamy i wykładamy na talerze. Dekorujemy potrawę listkami bazylii.
- 250g makaronu spaghetti
- 150g wędzonego boczku
- 2 jajka
- 80g sera pecorino lub parmezan
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- pieprz biały
- świeża bazylia
- sól