Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Przepis na klasyczny włoski makaron spaghetti alla Carbonara z boczkiem, jajkami i żółtym serem parmezanem. Sycąca potrwa bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Zapraszam do gotowania i smacznego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Obieramy czosnek i kroimy na plasterki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobina oliwy z oliwek.

2.Kroimy boczek w kostkę i smażymy przez kilka minut razem z czosnkiem. Gdy boczek jest już usmażony, czosnek wybieramy widelcem i wyrzucamy.

3.Ser pecorino lub parmezan trzemy na drobnej tarce.

4.Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy.

5.Kroimy bazylię na drobno.

6.Do garnka z gotującą się wodą wlewamy trochę oliwy z oliwek oraz wsypujemy odrobinę soli. Wrzucamy makaron spaghetti i gotujemy na średnim ogniu.

7.Po ugotowaniu makaronu (powinien być al dente), odcedzamy wodę, a makaron zostawiamy w garnku.

8.Wlewamy jajka do garnka z makaronem i mieszamy aż do ścięcia się jajek. Następnie wsypujemy ser oraz usmażony boczek i ponownie mieszamy (ser powinien się roztopić).

9.Doprawiamy sporą ilością białego pieprzu i bazylią, ponownie mieszamy i wykładamy na talerze. Dekorujemy potrawę listkami bazylii.


Składniki
  • 250g makaronu spaghetti
  • 150g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 80g sera pecorino lub parmezan
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz biały
  • świeża bazylia
  • sól
"Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser." Ernestine Ulmer

Podobne przepisy dań głównych

Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką
2.5godziny
6osób
Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką
Prosty przepis na pyszną duszoną wołowinę w sosie na bazie czerwonego wina z pieczarkami, marchewką, cebulką, czosnkiem i przyprawami. Pożywne i pyszne danie obiadowe.
Tarta z kapustą, porem i boczkiem
1.5godziny
2osoby
Tarta z kapustą, porem i boczkiem
Przepis na pożywną tarte, świetną na chłodną pogodę. Smak porów, kapusty włoskiej i boczku bardzo dobrze do siebie pasują i dają niepowtarzalne doznania smakowe.
Penne ze szparagami, grzybkami shiitake i boczkiem
1godzina
4osoby
Penne ze szparagami, grzybkami shiitake i boczkiem
Makaron na bogato w stylu włoskim, z boczkiem, szparagami, grzybkami shiitake oraz serem Parmigiano-Reggiano
Makaron z groszkiem, rukolą i szynką prosciutto
45minut
4osoby
Makaron z groszkiem, rukolą i szynką prosciutto
Makaron w stylu włoskim z szybką prosciutto, groszkiem, rukolą, czosnkiem, natką pietruszki i oczywiście parmezanem. Smacznego!