Smażony ryż Yangchow
Smaczny ryż przygotowany w stylu chińskim z dodatkiem krewetek, groszkiem i szynką. Pyszne i proste azjatyckie danie.
1.Rozgrzej wok o płaskim dnie na dużym ogniu. Wlej 1 łyżkę oleju i rozprowadź po patelni. Dodaj krewetki. Smaż przez ok 1 minutę, mieszając od czasu do czasu za pomocą drewnianej łopatki.
2.Dodaj pozostałą łyżkę oleju, a następnie wsyp ryż i groszek. Smaż 2-3 minuty, rozbijając ryż i mieszając łopatką.
3.Dodaj szynkę i posiekaną szalotkę, dopraw solą i pieprzem i smażyć przez następną 1 lub 2 minuty (krewetki powinny być dobrze usmażone).
4.Podawaj ciepłe do zjedzenia.
Możesz podawać z słodkim sosem Yakitori do polania.
- 2 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego
- 110g małych krewetek, obrane, pozbawione żyłki i pokrojone na 1,5 cm kawałki
- 4 szklanki ugotowanego i wystudzonego ryżu
- 1 szklanka groszku (może być mrożony)
- 1 szklanka pieczonej lub gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
- 1/2 szklanki posiekanej szalotki
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu