Smażony kurczaka z sosem sojowym i majonezowym
Pyszny kurczak przyrządzony w stylu azjatyckim, podawany na kapuście z dodatkiem sosu sojowego i majonezowego. Smacznego!
1.Wymieszaj ocet, sos sojowy, przyprawę mirin, cukier i płatki papryki w małym rondelku. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw.
2.Włóż cebulę do małej miski. Dodaj 1 łyżeczkę soli i wymieszaj. Zalej 1/4 szklanki zimnej wody. Odstaw na 5 minut. Cebulę odcedź i opłucz, a nadmiar wody wyciśnij papierowym ręcznikiem.
3.Tak przygotowaną cebulę wymieszaj z majonezem, jajkami na twardo, ogórkiem kiszonym, posiekaną natką pietruszki, 1/4 soli i kilkoma szczyptami czarnego pieprzu. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki.
4.Pokrojone kawałki filetu z kurczaka delikatnie ubij młotkiem na grubość ok 2-3 cm. Dopraw obficie solą i pieprzem. Wlej olej do dużego garnka i rozgrzej do temperatury 180°C.
5.Wsyp mąkę na talerz oraz 2 jajka na kolejny głęboki talerz i delikatnie wymieszaj widelcem.
6.Każdy z kawałków kurczaka obtocz w mące i strząśnij nadmiar. Następnie zanurz w jajku z obu stron. Smaż kurczaka w oleju na złotobrązowy kolor przez około 3 - 5 minut. Wyjmij usmażonego kurczaka i odstaw na 1 minutę, a następnie gorącego kurczaka zanurz w sosie sojowo-octowym. Odstaw kurczaka na osobny talerz.
7.Ułóż kapustę na półmiskach lub talerzach. Na wierzch połóż pokrojonego kurczaka oraz porcję sosu majonezowego. Udekoruj pietruszką i podawaj z pozostałymi sosami na stole.
- 1,5 kg piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojone na 5-cm kawałki
- 10 do 12 szklanek oleju rzepakowego do smażenia
- 2 duże surowe jajka
- 1/3 szklanki mąki uniwersalnej
- 3 szklanki bardzo cienko pokrojonej zielonej kapusty
- 6 łyżek octu ryżowego
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki przyprawy mirin
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka płatków czerwonej papryki
- 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 1 szklanka majonezu
- 2 duże jajka na twardo, drobno posiekane
- 2 łyżki drobno posiekanych ogórków kiszonych
- 2 łyżki drobno posiekanej, świeżej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- świeża natka pietruszki, do dekoracji