Smażony kurczaka z sosem sojowym i majonezowym

Smażony kurczaka z sosem sojowym i majonezowym

Pyszny kurczak przyrządzony w stylu azjatyckim, podawany na kapuście z dodatkiem sosu sojowego i majonezowego. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wymieszaj ocet, sos sojowy, przyprawę mirin, cukier i płatki papryki w małym rondelku. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw.

2.Włóż cebulę do małej miski. Dodaj 1 łyżeczkę soli i wymieszaj. Zalej 1/4 szklanki zimnej wody. Odstaw na 5 minut. Cebulę odcedź i opłucz, a nadmiar wody wyciśnij papierowym ręcznikiem.

3.Tak przygotowaną cebulę wymieszaj z majonezem, jajkami na twardo, ogórkiem kiszonym, posiekaną natką pietruszki, 1/4 soli i kilkoma szczyptami czarnego pieprzu. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki.

4.Pokrojone kawałki filetu z kurczaka delikatnie ubij młotkiem na grubość ok 2-3 cm. Dopraw obficie solą i pieprzem. Wlej olej do dużego garnka i rozgrzej do temperatury 180°C.

5.Wsyp mąkę na talerz oraz 2 jajka na kolejny głęboki talerz i delikatnie wymieszaj widelcem.

6.Każdy z kawałków kurczaka obtocz w mące i strząśnij nadmiar. Następnie zanurz w jajku z obu stron. Smaż kurczaka w oleju na złotobrązowy kolor przez około 3 - 5 minut. Wyjmij usmażonego kurczaka i odstaw na 1 minutę, a następnie gorącego kurczaka zanurz w sosie sojowo-octowym. Odstaw kurczaka na osobny talerz.

7.Ułóż kapustę na półmiskach lub talerzach. Na wierzch połóż pokrojonego kurczaka oraz porcję sosu majonezowego. Udekoruj pietruszką i podawaj z pozostałymi sosami na stole.


Składniki
  • 1,5 kg piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojone na 5-cm kawałki
  • 10 do 12 szklanek oleju rzepakowego do smażenia
  • 2 duże surowe jajka
  • 1/3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 3 szklanki bardzo cienko pokrojonej zielonej kapusty
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki przyprawy mirin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka płatków czerwonej papryki
  • 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 1 szklanka majonezu
  • 2 duże jajka na twardo, drobno posiekane
  • 2 łyżki drobno posiekanych ogórków kiszonych
  • 2 łyżki drobno posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeża natka pietruszki, do dekoracji
"Wszyscy hobbici umieją oczywiście gotować, bo tę sztukę wpajają im rodzice jeszcze przed abecadłem - do abecadła zresztą nie każdy dochodzi..." J.R.R. Tolkien

Powiązane przepisy dań głównych

Kurczak Kung Pao
1godzina
4osoby
Kurczak Kung Pao
Kurczak Kung Pao to klasyczna potrawa chińska i sposób na pyszną potrawę z drobiu.
Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
30minut
4osoby
Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
Ciekawy przepis na kurczaka z dipem musztardowo-koperkowym, z dodatkiem miodu i majonezu. Świetny pomysł na smaczny lunch.
Grillowany kurczak z musztardą i rozmarynem
30minut
8osób
Grillowany kurczak z musztardą i rozmarynem
Szybki i pyszny kurczak na grilla z marynatą majonezowo-musztardową i rozmarynem.
Kurczak w sosie kokosowo-curry z ziemniakami i groszkiem
1.5godziny
4osoby
Kurczak w sosie kokosowo-curry z ziemniakami i groszkiem
Kurczak w sosie z mleczka kokosowego i curry, przyrządzony z ziemniakami, groszkiem i papryczką jalapeño. Pyszne danie w stylu indyjskim.