Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem

Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem

Pyszna i sycąca rolada ziemniaczana nadziewana mięsem, szpinakiem i kilkoma rodzajami sera. Jest to niecodzienne danie, które zachwyci twoich domowników i gości. Życzymy smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 180˚C.

2.Pokrój ziemniaki na plastry o grubości ok. 3 mm. Ziemniaki mogą być wcześniej lekko podgotowane.

3.Na blasze wyłożonej papierem równomiernie posyp połowę startego parmezanu.

4.Poukładaj plastry ziemniaków na papierze i parmezanie tak, aby każdy ziemniak nachodził na poprzedni w pionie i poziomie.

5.Równomiernie posyp ziemniaki pozostałym parmezanem i dopraw 1 łyżeczką soli.

6.Piecz przez ok. 30 minut, aż ziemniaki staną się zarumienione i lekko chrupiące.

7.Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu. Pokrojoną w kostkę cebulę smaż przez ok. 15 minut, do zarumienienia.

8.Dodaj mieloną wołowinę i dokładnie wymieszaj z cebulą. Smaż od czasu do czasu mieszając.

9.Dodaj pomidory, 3 łyżki natki pietruszki, 1 łyżeczkę mielonej papryki, 1 łyżeczkę soli i pieprz. Mieszaj, gotuj, aż mięso się zrumieni i ugotuje. Odstaw na bok.

10.Na średnim ogniu, rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj szpinak i gotuj, aż zmięknie. Dodaj 1 łyżeczkę soli i czosnek. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.

11.W misce wymieszaj ugotowany szpinak i starty ser ricotta.

12.Równomiernie rozprowadź mieszankę szpinaku na upieczonych ziemniakach.

13.Równomiernie rozprowadź mieszankę wołowiny na szpinaku. Posyp całość mozzarellą.

14.Złap za jeden bok papieru do pieczenia i powoli zacznij zwijać ziemniaki, formując roladę. Sprawdzaj czy składniki nie wychodzą z końców.

15.Po całkowitym zwinięciu, połóż ziemniaczaną roladę na papierze do pieczenia i piecz jeszcze przez ok. 15 minut.

16.Posyp pietruszką do dekoracji. Pokrój na kawałki i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 6 obranych ziemniaków
  • 220g startego parmezanu
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 450g mielonej wołowiny
  • 400g pokrojonego w kostkę pomidora
  • 4 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 240g szpinaku liściastego
  • 240g szpinaku liściastego
  • 250g startego sera ricotta
  • 100g startego sera mozzarella
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy dań głównych

Gulasz z ciecierzycy i szpinaku
30minut
4osoby
Gulasz z ciecierzycy i szpinaku
Przepis na proste, pożywne i zdrowe danie z ciecierzycy, pomidorów i szpinaku.
Zapiekanka z tłuczonych ziemniaków w śmietanowym sosie czosnkowo-serowym
1.5godziny
5osób
Zapiekanka z tłuczonych ziemniaków w śmietanowym sosie czosnkowo-serowym
Chrupiące tłuczone ziemniaki, zapiekane w śmietanowym sosie czosnkowo-serowym z dodatkiem szałwii i szalotki. Oryginalny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną.
Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym
1.5godziny
4osoby
Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym
Przepis na makaron z kremowym sosem przygotowanym z szparagów, marchewki, ziół oraz pesto pistacjowym, podawany z boczkiem i parmezanem.
Roladki z kurczaka z szynką prosciutto, szpinakiem i serem
45minut
4osoby
Roladki z kurczaka z szynką prosciutto, szpinakiem i serem
Przepyszne roladki z kurczaka faszerowane młodym szpinakiem, serkiem Boursin oraz włoską szynką prosciutto. Świetny pomysł na świąteczny obiad.