Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem
Pyszna i sycąca rolada ziemniaczana nadziewana mięsem, szpinakiem i kilkoma rodzajami sera. Jest to niecodzienne danie, które zachwyci twoich domowników i gości. Życzymy smacznego!
1.Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
2.Pokrój ziemniaki na plastry o grubości ok. 3 mm. Ziemniaki mogą być wcześniej lekko podgotowane.
3.Na blasze wyłożonej papierem równomiernie posyp połowę startego parmezanu.
4.Poukładaj plastry ziemniaków na papierze i parmezanie tak, aby każdy ziemniak nachodził na poprzedni w pionie i poziomie.
5.Równomiernie posyp ziemniaki pozostałym parmezanem i dopraw 1 łyżeczką soli.
6.Piecz przez ok. 30 minut, aż ziemniaki staną się zarumienione i lekko chrupiące.
7.Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu. Pokrojoną w kostkę cebulę smaż przez ok. 15 minut, do zarumienienia.
8.Dodaj mieloną wołowinę i dokładnie wymieszaj z cebulą. Smaż od czasu do czasu mieszając.
9.Dodaj pomidory, 3 łyżki natki pietruszki, 1 łyżeczkę mielonej papryki, 1 łyżeczkę soli i pieprz. Mieszaj, gotuj, aż mięso się zrumieni i ugotuje. Odstaw na bok.
10.Na średnim ogniu, rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj szpinak i gotuj, aż zmięknie. Dodaj 1 łyżeczkę soli i czosnek. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.
11.W misce wymieszaj ugotowany szpinak i starty ser ricotta.
12.Równomiernie rozprowadź mieszankę szpinaku na upieczonych ziemniakach.
13.Równomiernie rozprowadź mieszankę wołowiny na szpinaku. Posyp całość mozzarellą.
14.Złap za jeden bok papieru do pieczenia i powoli zacznij zwijać ziemniaki, formując roladę. Sprawdzaj czy składniki nie wychodzą z końców.
15.Po całkowitym zwinięciu, połóż ziemniaczaną roladę na papierze do pieczenia i piecz jeszcze przez ok. 15 minut.
16.Posyp pietruszką do dekoracji. Pokrój na kawałki i podawaj do zjedzenia.
- 6 obranych ziemniaków
- 220g startego parmezanu
- 3 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 450g mielonej wołowiny
- 400g pokrojonego w kostkę pomidora
- 4 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- 240g szpinaku liściastego
- 240g szpinaku liściastego
- 250g startego sera ricotta
- 100g startego sera mozzarella