Rolada drobiowa z pieczarkami
Znakomity przepis na roladki drobiowe z farszem pieczarkowym, podawane z tłuczonymi ziemniaczkami i gotowaną marchewką. Apetyczne danie, doskonałe do przyrządzenia podczas przyjęcia ze znajomy lub rodziną. Roladka drobiowa z pewnością zadowoli każde podniebienie. Smacznego!
1.Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy delikatnie na maśle klarowanym.
2.Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i dorzucamy do cebuli.
3.Doprawiamy solą i pieprzem.
4.Piersi z kurczaka myjemy, rozkrawamy na pół, ale nie do końca - tak, by ich powierzchnia była większa.
5.Tak rozkrojone piersi układamy obok siebie (tak, by jedna zachodziła nieco na drugą) i rozbijamy tłuczkiem.
6.Na tak ułożone mięso układamy pieczarki i zwijamy mięso w jedną długą roladę.
7.Z zewnątrz nacieramy mięso czosnkiem przepuszczonym przez praskę, solą, pieprzem i papryką.
8.Następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanego do 200 stopni przez ok. 1 godzinę.
9.W międzyczasie obieramy marchew i ziemniaki.
10.Ziemniaki gotujemy ok. 20 min. w osolonej wodzie.
11.Do małego rondelka wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, czosnek kroimy drobno i dorzucamy do rondelka i lekko podsmażamy.
12.Następnie dorzucamy marchewkę, chwilę smażymy i dolewamy ok. 1 szkl. wody.
13.Marchewkę dusimy na małym ogniu ok. 20 minut aż zmięknie.
14.Roladę wyjmujemy z piekarnika, kroimy w plastry o dowolnej grubości i układamy na talerzu.
15.Ziemniaki ubijamy z dodatkiem masła (możemy dodać masło podsmażone z cebulką) i układamy obok roladek.
16.Dodajemy gotowaną marchew i posypujemy natką pietruszki.
- 3 piersi z kurczaka
- 10 dużych pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 duże marchewki
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- 6-8 ziemniaków
- sól
- pieprz
- papryka słodka