Rolada drobiowa z pieczarkami

Rolada drobiowa z pieczarkami

Znakomity przepis na roladki drobiowe z farszem pieczarkowym, podawane z tłuczonymi ziemniaczkami i gotowaną marchewką. Apetyczne danie, doskonałe do przyrządzenia podczas przyjęcia ze znajomy lub rodziną. Roladka drobiowa z pewnością zadowoli każde podniebienie. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy delikatnie na maśle klarowanym.

2.Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i dorzucamy do cebuli.

3.Doprawiamy solą i pieprzem.

4.Piersi z kurczaka myjemy, rozkrawamy na pół, ale nie do końca - tak, by ich powierzchnia była większa.

5.Tak rozkrojone piersi układamy obok siebie (tak, by jedna zachodziła nieco na drugą) i rozbijamy tłuczkiem.

6.Na tak ułożone mięso układamy pieczarki i zwijamy mięso w jedną długą roladę.

7.Z zewnątrz nacieramy mięso czosnkiem przepuszczonym przez praskę, solą, pieprzem i papryką.

8.Następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanego do 200 stopni przez ok. 1 godzinę.

9.W międzyczasie obieramy marchew i ziemniaki.

10.Ziemniaki gotujemy ok. 20 min. w osolonej wodzie.

11.Do małego rondelka wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, czosnek kroimy drobno i dorzucamy do rondelka i lekko podsmażamy.

12.Następnie dorzucamy marchewkę, chwilę smażymy i dolewamy ok. 1 szkl. wody.

13.Marchewkę dusimy na małym ogniu ok. 20 minut aż zmięknie.

14.Roladę wyjmujemy z piekarnika, kroimy w plastry o dowolnej grubości i układamy na talerzu.

15.Ziemniaki ubijamy z dodatkiem masła (możemy dodać masło podsmażone z cebulką) i układamy obok roladek.

16.Dodajemy gotowaną marchew i posypujemy natką pietruszki.


Składniki
  • 3 piersi z kurczaka
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • 6-8 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
"Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia." Ernest Hemingway

Powiązane przepisy dań głównych

Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
30minut
4osoby
Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
Ciekawy przepis na kurczaka z dipem musztardowo-koperkowym, z dodatkiem miodu i majonezu. Świetny pomysł na smaczny lunch.
Grillowany kurczak z musztardą i rozmarynem
30minut
8osób
Grillowany kurczak z musztardą i rozmarynem
Szybki i pyszny kurczak na grilla z marynatą majonezowo-musztardową i rozmarynem.
Kurczak w sosie kokosowo-curry z ziemniakami i groszkiem
1.5godziny
4osoby
Kurczak w sosie kokosowo-curry z ziemniakami i groszkiem
Kurczak w sosie z mleczka kokosowego i curry, przyrządzony z ziemniakami, groszkiem i papryczką jalapeño. Pyszne danie w stylu indyjskim.
Kurczak z pieczarkami i gorgonzolą w winie
45minut
4osoby
Kurczak z pieczarkami i gorgonzolą w winie
Świetny pomysł na kurczaka, przyrządzonego z pieczarkami i serem gorgonzolą z dodatkiem białego, wytrawnego wina.