Rolada drobiowa z pieczarkami

Rolada drobiowa z pieczarkami

Znakomity przepis na roladki drobiowe z farszem pieczarkowym, podawane z tłuczonymi ziemniaczkami i gotowaną marchewką. Apetyczne danie, doskonałe do przyrządzenia podczas przyjęcia ze znajomy lub rodziną. Roladka drobiowa z pewnością zadowoli każde podniebienie. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy delikatnie na maśle klarowanym.

2.Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i dorzucamy do cebuli.

3.Doprawiamy solą i pieprzem.

4.Piersi z kurczaka myjemy, rozkrawamy na pół, ale nie do końca - tak, by ich powierzchnia była większa.

5.Tak rozkrojone piersi układamy obok siebie (tak, by jedna zachodziła nieco na drugą) i rozbijamy tłuczkiem.

6.Na tak ułożone mięso układamy pieczarki i zwijamy mięso w jedną długą roladę.

7.Z zewnątrz nacieramy mięso czosnkiem przepuszczonym przez praskę, solą, pieprzem i papryką.

8.Następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanego do 200 stopni przez ok. 1 godzinę.

9.W międzyczasie obieramy marchew i ziemniaki.

10.Ziemniaki gotujemy ok. 20 min. w osolonej wodzie.

11.Do małego rondelka wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, czosnek kroimy drobno i dorzucamy do rondelka i lekko podsmażamy.

12.Następnie dorzucamy marchewkę, chwilę smażymy i dolewamy ok. 1 szkl. wody.

13.Marchewkę dusimy na małym ogniu ok. 20 minut aż zmięknie.

14.Roladę wyjmujemy z piekarnika, kroimy w plastry o dowolnej grubości i układamy na talerzu.

15.Ziemniaki ubijamy z dodatkiem masła (możemy dodać masło podsmażone z cebulką) i układamy obok roladek.

16.Dodajemy gotowaną marchew i posypujemy natką pietruszki.


Składniki
  • 3 piersi z kurczaka
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • 6-8 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Powiązane przepisy dań głównych

Pieczone udka z kurczaka w sosie Chimichurri
1godzina
4osoby
Pieczone udka z kurczaka w sosie Chimichurri
Pyszny kurczak w stylu południowo-amerykańskim, pieczony i podawany z ziołowym sosem Chimichurri.
Smażony kurczaka z sosem sojowym i majonezowym
1godzina
4osoby
Smażony kurczaka z sosem sojowym i majonezowym
Pyszny kurczak przyrządzony w stylu azjatyckim, podawany na kapuście z dodatkiem sosu sojowego i majonezowego. Smacznego!
Kurczak Kung Pao
1godzina
4osoby
Kurczak Kung Pao
Kurczak Kung Pao to klasyczna potrawa chińska i sposób na pyszną potrawę z drobiu.
Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
30minut
4osoby
Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
Ciekawy przepis na kurczaka z dipem musztardowo-koperkowym, z dodatkiem miodu i majonezu. Świetny pomysł na smaczny lunch.