Risotto z groszkiem, miętą i cytryną
Przepis na wyśmienite risotto z groszkiem oraz dodatkiem mięty i cytryny.
1.Podgrzej bulion z kurczaka w rondlu na średnim ogniu, aż będzie bardzo gorący, a następnie zmniejsz ogień.
2.Na patelni rozpuść 2 łyżki masła na średnim ogniu. Dodaj cebulę i sporą szczyptę soli i smaż, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką, aż cebula zmięknie i zacznie się lekko złocić, 3 do 5 min.
3.Dodaj ryż i mieszaj 1 do 2 min, aż ziarna będą dobrze pokryte masłem. Wlej wino i mieszaj ok. 1 minutę, aż się wchłonie. Dodaj kolejną obfitą szczyptę soli i nalej na patelnię tyle gorącego bulionu, aby ledwo przykrył ryż (około 1 szklanki). Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż bulion w większości się wchłonie, 2 do 3 min. Kontynuuj dodawanie bulionu w porcjach 1/2 szklanki, mieszając i gotując na wolnym ogniu, za każdym razem, aż zostanie wchłonięty, w odstępach około 2 do 3 minut.
4.Po około 16-18 minutach ryż powinien być kremowy, ale nadal dość twardy. W tym momencie dodaj groszek i jeszcze 1/2 szklanki bulionu. Gotuj dalej i mieszaj, aż groszek będzie ugotowany, a ryż będzie miękki, kolejne 3 do 4 minut.
5.Dodaj kolejną porcję bulionu, jeśli risotto jest zbyt gęste. Zdejmij garnek z ognia i wymieszaj miętę, sok z cytryny, skórkę z cytryny, pozostałe 2 łyżki masła i ser Parmigiano Reggiano.
6.Dopraw solą do smaku. Podawaj risotto natychmiast z posypką Parmigiano.
- 5 do 6 filiżanek domowej roboty bulionu z kurczaka
- 4 łyżki masła
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 1/4 cala
- 2 szklanki ryżu arborio (lub innego ryżu do risotto)
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 2 szklanki mrożonego groszku
- 1/3 szklanki posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
- 1/4 szklanki świeżo startego sera Parmigiano Reggiano + więcej do podania
- sól