Risotto z groszkiem, miętą i cytryną

Risotto z groszkiem, miętą i cytryną

Przepis na wyśmienite risotto z groszkiem oraz dodatkiem mięty i cytryny.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Podgrzej bulion z kurczaka w rondlu na średnim ogniu, aż będzie bardzo gorący, a następnie zmniejsz ogień.

2.Na patelni rozpuść 2 łyżki masła na średnim ogniu. Dodaj cebulę i sporą szczyptę soli i smaż, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką, aż cebula zmięknie i zacznie się lekko złocić, 3 do 5 min.

3.Dodaj ryż i mieszaj 1 do 2 min, aż ziarna będą dobrze pokryte masłem. Wlej wino i mieszaj ok. 1 minutę, aż się wchłonie. Dodaj kolejną obfitą szczyptę soli i nalej na patelnię tyle gorącego bulionu, aby ledwo przykrył ryż (około 1 szklanki). Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż bulion w większości się wchłonie, 2 do 3 min. Kontynuuj dodawanie bulionu w porcjach 1/2 szklanki, mieszając i gotując na wolnym ogniu, za każdym razem, aż zostanie wchłonięty, w odstępach około 2 do 3 minut.

4.Po około 16-18 minutach ryż powinien być kremowy, ale nadal dość twardy. W tym momencie dodaj groszek i jeszcze 1/2 szklanki bulionu. Gotuj dalej i mieszaj, aż groszek będzie ugotowany, a ryż będzie miękki, kolejne 3 do 4 minut.

5.Dodaj kolejną porcję bulionu, jeśli risotto jest zbyt gęste. Zdejmij garnek z ognia i wymieszaj miętę, sok z cytryny, skórkę z cytryny, pozostałe 2 łyżki masła i ser Parmigiano Reggiano.

6.Dopraw solą do smaku. Podawaj risotto natychmiast z posypką Parmigiano.


Składniki
  • 5 do 6 filiżanek domowej roboty bulionu z kurczaka
  • 4 łyżki masła
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 1/4 cala
  • 2 szklanki ryżu arborio (lub innego ryżu do risotto)
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • 1/3 szklanki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
  • 1/4 szklanki świeżo startego sera Parmigiano Reggiano + więcej do podania
  • sól
"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle." Salvador Dali

Powiązane przepisy dań głównych

Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
1godzina
4osoby
Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych, papryki i cebuli, nacierane glazurą na bazie rumu z przyprawami. Ryż gotowany na mleku kokosowym dodaje potrawie tropikalnego charakteru. Palce lizać.
Risotto z groszkiem i pietruszką
1godzina
3osoby
Risotto z groszkiem i pietruszką
Oryginalne risotto z groszkiem, pietruszką, estragonem i innymi ziołami, z dodatkiem sera Parmigiano-Reggiano i śmietanki.
Smażony ryż Yangchow
30minut
2osoby
Smażony ryż Yangchow
Smaczny ryż przygotowany w stylu chińskim z dodatkiem krewetek, groszkiem i szynką. Pyszne i proste azjatyckie danie.
Łosoś z porem, sałatką i ryżem
1godzina
2osoby
Łosoś z porem, sałatką i ryżem
Smaczne danie z łososia z dodatkiem porów, sałatka i brązowym ryżem. Jeżeli nie wiesz w jaki sposób przyrządzić łososia, to zapraszamy do zapoznania się z tym przepisem. Ponadto jest to świetne danie dla osób dbających o linię.