Risotto z groszkiem, miętą i cytryną

Risotto z groszkiem, miętą i cytryną

Przepis na wyśmienite risotto z groszkiem oraz dodatkiem mięty i cytryny.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Podgrzej bulion z kurczaka w rondlu na średnim ogniu, aż będzie bardzo gorący, a następnie zmniejsz ogień.

2.Na patelni rozpuść 2 łyżki masła na średnim ogniu. Dodaj cebulę i sporą szczyptę soli i smaż, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką, aż cebula zmięknie i zacznie się lekko złocić, 3 do 5 min.

3.Dodaj ryż i mieszaj 1 do 2 min, aż ziarna będą dobrze pokryte masłem. Wlej wino i mieszaj ok. 1 minutę, aż się wchłonie. Dodaj kolejną obfitą szczyptę soli i nalej na patelnię tyle gorącego bulionu, aby ledwo przykrył ryż (około 1 szklanki). Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż bulion w większości się wchłonie, 2 do 3 min. Kontynuuj dodawanie bulionu w porcjach 1/2 szklanki, mieszając i gotując na wolnym ogniu, za każdym razem, aż zostanie wchłonięty, w odstępach około 2 do 3 minut.

4.Po około 16-18 minutach ryż powinien być kremowy, ale nadal dość twardy. W tym momencie dodaj groszek i jeszcze 1/2 szklanki bulionu. Gotuj dalej i mieszaj, aż groszek będzie ugotowany, a ryż będzie miękki, kolejne 3 do 4 minut.

5.Dodaj kolejną porcję bulionu, jeśli risotto jest zbyt gęste. Zdejmij garnek z ognia i wymieszaj miętę, sok z cytryny, skórkę z cytryny, pozostałe 2 łyżki masła i ser Parmigiano Reggiano.

6.Dopraw solą do smaku. Podawaj risotto natychmiast z posypką Parmigiano.


Składniki
  • 5 do 6 filiżanek domowej roboty bulionu z kurczaka
  • 4 łyżki masła
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 1/4 cala
  • 2 szklanki ryżu arborio (lub innego ryżu do risotto)
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • 1/3 szklanki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
  • 1/4 szklanki świeżo startego sera Parmigiano Reggiano + więcej do podania
  • sól
"Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym." Mark Twain

Podobne przepisy dań głównych

Gołąbki
2.5godziny
6osób
Gołąbki
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, popularne zwłaszcza podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Charakteryzują się delikatnymi liśćmi kapusty, wypełnionymi soczystym farszem z mięsa mielonego, ryżu i aromatycznych przypraw. Całość jest pieczona w sosie pomidorowym, który nadaje potrawie wyjątkowy smak.
Łosoś w sosie paprykowo-pomidorowym z curry i mleczkiem kokosowym
1godzina
2osoby
Łosoś w sosie paprykowo-pomidorowym z curry i mleczkiem kokosowym
Przepis na kokosowego łososia curry, polany pysznym sosem na bazie papryczki i pasty pomidorowej z cebulka i przyprawami. Aż ślinka cieknie...
Szaszłyki z kurczaka w curry z sosem miętowo-jogurtowym
30minut
6osób
Szaszłyki z kurczaka w curry z sosem miętowo-jogurtowym
Przepis na proste grillowane szaszłyki drobiowe w marynacie curry, podawane z sosem jogurtowo-miętowym.
Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
1godzina
4osoby
Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych, papryki i cebuli, nacierane glazurą na bazie rumu z przyprawami. Ryż gotowany na mleku kokosowym dodaje potrawie tropikalnego charakteru. Palce lizać.