Risotto z groszkiem i pietruszką

Risotto z groszkiem i pietruszką

Oryginalne risotto z groszkiem, pietruszką, estragonem i innymi ziołami, z dodatkiem sera Parmigiano-Reggiano i śmietanki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W małym rondelku zagotuj 1 szklankę wody na średnim ogniu. Dodaj szczyptę soli, liście pietruszki oraz liście estragonu, lubczyka lub kopru włoskiego. Gotuj przez 1 minutę. Wyłącz ogień. Wsyp 3/4 szklanki groszku i odstaw na 5 minut. Całość zmiksuj w blenderze na wysokich obrotach. Za pomocą gumowej szpatułki przetrzyj purée przez sito. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Powinieneś mieć około 1 szklanki sosu.

2.Wlej bulion do rondla i gotuj na średnim ogniu.

3.W garnku na średnim ogniu roztop masło. Dodaj pora i smaż, aż zacznie mięknąć, 3 do 4 minut. Dodaj ryż i smaż, często mieszając przez około 1 min. Wlej wino i gotuj na wolnym ogniu do wchłonięcia.

4.Dodaj 2 szklanki bulionu i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 3 minut, aż się wchłonie. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, a następnie dodaj kolejną filiżankę wywaru. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż płyn się wchłonie. Dodaj kolejną 1/2 szklanki bulionu, teraz mieszając częściej. Po wchłonięciu płynu. Sprawdź czy ryż jest miękki, jeśli wymaga dłuższego gotowania, dodaj jeszcze 1/2 szklanki bulionu.

5.Gdy ryż będzie gotowy, dodaj sos grochowo-pietruszkowy i pozostałe 3/4 szklanki groszku. Zwiększ ogień i gotuj, cały czas mieszając, aż ryż będzie gotowy i większość sosu się wchłonie.

6.Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietankę i ser Parmigiano-Reggiano i wymieszaj. Dodaj posiekany estragon, dopraw mielonym pieprzem i podawaj.


Składniki
  • sól
  • ok. 2 szklanki liści świeżej natki pietruszki
  • kilka gałązek estragonu, lubczyka lub kopru włoskiego
  • 1 i 1/2 szklanki świeżego groszku
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 4.5 szklanki bulionu warzywnego lub bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę pora
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego estragonu
"Człowiek jest tym, co zje." Ludwig Feuerbach

Powiązane przepisy dań głównych

Makaron z suszonymi pomidorami, imbirem i bazylią
30minut
2osoby
Makaron z suszonymi pomidorami, imbirem i bazylią
Przepis na pyszną pastę z sosem na bazie bulionu, śmietany i wina, z dodatkiem suszonych pomidorów, ziół, imbiru oraz posypaną włoskim serem. Mniam.
Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
1godzina
4osoby
Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych, papryki i cebuli, nacierane glazurą na bazie rumu z przyprawami. Ryż gotowany na mleku kokosowym dodaje potrawie tropikalnego charakteru. Palce lizać.
Penne ze szparagami, grzybkami shiitake i boczkiem
1godzina
4osoby
Penne ze szparagami, grzybkami shiitake i boczkiem
Makaron na bogato w stylu włoskim, z boczkiem, szparagami, grzybkami shiitake oraz serem Parmigiano-Reggiano
Risotto z groszkiem, miętą i cytryną
1godzina
4osoby
Risotto z groszkiem, miętą i cytryną
Przepis na wyśmienite risotto z groszkiem oraz dodatkiem mięty i cytryny.