Risotto z groszkiem i pietruszką

Risotto z groszkiem i pietruszką

Oryginalne risotto z groszkiem, pietruszką, estragonem i innymi ziołami, z dodatkiem sera Parmigiano-Reggiano i śmietanki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W małym rondelku zagotuj 1 szklankę wody na średnim ogniu. Dodaj szczyptę soli, liście pietruszki oraz liście estragonu, lubczyka lub kopru włoskiego. Gotuj przez 1 minutę. Wyłącz ogień. Wsyp 3/4 szklanki groszku i odstaw na 5 minut. Całość zmiksuj w blenderze na wysokich obrotach. Za pomocą gumowej szpatułki przetrzyj purée przez sito. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Powinieneś mieć około 1 szklanki sosu.

2.Wlej bulion do rondla i gotuj na średnim ogniu.

3.W garnku na średnim ogniu roztop masło. Dodaj pora i smaż, aż zacznie mięknąć, 3 do 4 minut. Dodaj ryż i smaż, często mieszając przez około 1 min. Wlej wino i gotuj na wolnym ogniu do wchłonięcia.

4.Dodaj 2 szklanki bulionu i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 3 minut, aż się wchłonie. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, a następnie dodaj kolejną filiżankę wywaru. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż płyn się wchłonie. Dodaj kolejną 1/2 szklanki bulionu, teraz mieszając częściej. Po wchłonięciu płynu. Sprawdź czy ryż jest miękki, jeśli wymaga dłuższego gotowania, dodaj jeszcze 1/2 szklanki bulionu.

5.Gdy ryż będzie gotowy, dodaj sos grochowo-pietruszkowy i pozostałe 3/4 szklanki groszku. Zwiększ ogień i gotuj, cały czas mieszając, aż ryż będzie gotowy i większość sosu się wchłonie.

6.Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietankę i ser Parmigiano-Reggiano i wymieszaj. Dodaj posiekany estragon, dopraw mielonym pieprzem i podawaj.


Składniki
  • sól
  • ok. 2 szklanki liści świeżej natki pietruszki
  • kilka gałązek estragonu, lubczyka lub kopru włoskiego
  • 1 i 1/2 szklanki świeżego groszku
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 4.5 szklanki bulionu warzywnego lub bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę pora
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego estragonu
"Uroda blaknie, gotowanie jest wieczne." Cassandra Clare

Podobne przepisy dań głównych

Gołąbki
2.5godziny
6osób
Gołąbki
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, popularne zwłaszcza podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Charakteryzują się delikatnymi liśćmi kapusty, wypełnionymi soczystym farszem z mięsa mielonego, ryżu i aromatycznych przypraw. Całość jest pieczona w sosie pomidorowym, który nadaje potrawie wyjątkowy smak.
Karp po żydowsku
2.5godziny
8osób
Karp po żydowsku
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
Makaron zapiekany z sosem marchewkowym i serem
1.5godziny
4osoby
Makaron zapiekany z sosem marchewkowym i serem
Pyszna zapiekanka makaronowa z kremowym sosem marchewkowym i serem cheddar.
Łosoś w sosie paprykowo-pomidorowym z curry i mleczkiem kokosowym
1godzina
2osoby
Łosoś w sosie paprykowo-pomidorowym z curry i mleczkiem kokosowym
Przepis na kokosowego łososia curry, polany pysznym sosem na bazie papryczki i pasty pomidorowej z cebulka i przyprawami. Aż ślinka cieknie...