Risotto z groszkiem i pietruszką

Risotto z groszkiem i pietruszką

Oryginalne risotto z groszkiem, pietruszką, estragonem i innymi ziołami, z dodatkiem sera Parmigiano-Reggiano i śmietanki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W małym rondelku zagotuj 1 szklankę wody na średnim ogniu. Dodaj szczyptę soli, liście pietruszki oraz liście estragonu, lubczyka lub kopru włoskiego. Gotuj przez 1 minutę. Wyłącz ogień. Wsyp 3/4 szklanki groszku i odstaw na 5 minut. Całość zmiksuj w blenderze na wysokich obrotach. Za pomocą gumowej szpatułki przetrzyj purée przez sito. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Powinieneś mieć około 1 szklanki sosu.

2.Wlej bulion do rondla i gotuj na średnim ogniu.

3.W garnku na średnim ogniu roztop masło. Dodaj pora i smaż, aż zacznie mięknąć, 3 do 4 minut. Dodaj ryż i smaż, często mieszając przez około 1 min. Wlej wino i gotuj na wolnym ogniu do wchłonięcia.

4.Dodaj 2 szklanki bulionu i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 3 minut, aż się wchłonie. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, a następnie dodaj kolejną filiżankę wywaru. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż płyn się wchłonie. Dodaj kolejną 1/2 szklanki bulionu, teraz mieszając częściej. Po wchłonięciu płynu. Sprawdź czy ryż jest miękki, jeśli wymaga dłuższego gotowania, dodaj jeszcze 1/2 szklanki bulionu.

5.Gdy ryż będzie gotowy, dodaj sos grochowo-pietruszkowy i pozostałe 3/4 szklanki groszku. Zwiększ ogień i gotuj, cały czas mieszając, aż ryż będzie gotowy i większość sosu się wchłonie.

6.Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietankę i ser Parmigiano-Reggiano i wymieszaj. Dodaj posiekany estragon, dopraw mielonym pieprzem i podawaj.


Składniki
  • sól
  • ok. 2 szklanki liści świeżej natki pietruszki
  • kilka gałązek estragonu, lubczyka lub kopru włoskiego
  • 1 i 1/2 szklanki świeżego groszku
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 4.5 szklanki bulionu warzywnego lub bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę pora
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego estragonu
"Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra." Epikur

Powiązane przepisy dań głównych

Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem
1godzina
4osoby
Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem
Niezwykle prosty sposób na pożywne danie z makaronem, szparagami i oliwkami, posypane parmezanem z podsmażoną bułką tartą.
Penne z ricottą, rukolą i bazylią
45minut
2osoby
Penne z ricottą, rukolą i bazylią
Parmigiano-Reggiano, ricotta, zioła i skórka z cytryny tworzą bazę dla kremowego i aromatycznego sosu do makaronu. Smacznego!
Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą
1godzina
2osoby
Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą
Prosty przepis na włoskie danie makaronowe z szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym. Pyszne, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Makaron Rotini z cukinią, pomidorem i czerwoną papryką
30minut
4osoby
Makaron Rotini z cukinią, pomidorem i czerwoną papryką
Pyszny makaron z sosem śmietanowym z warzywami i serem Parmigiano-Reggiano. Super pomysł na pożywny obiad lub lunch.