Risotto z groszkiem i pietruszką

Risotto z groszkiem i pietruszką

Oryginalne risotto z groszkiem, pietruszką, estragonem i innymi ziołami, z dodatkiem sera Parmigiano-Reggiano i śmietanki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W małym rondelku zagotuj 1 szklankę wody na średnim ogniu. Dodaj szczyptę soli, liście pietruszki oraz liście estragonu, lubczyka lub kopru włoskiego. Gotuj przez 1 minutę. Wyłącz ogień. Wsyp 3/4 szklanki groszku i odstaw na 5 minut. Całość zmiksuj w blenderze na wysokich obrotach. Za pomocą gumowej szpatułki przetrzyj purée przez sito. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Powinieneś mieć około 1 szklanki sosu.

2.Wlej bulion do rondla i gotuj na średnim ogniu.

3.W garnku na średnim ogniu roztop masło. Dodaj pora i smaż, aż zacznie mięknąć, 3 do 4 minut. Dodaj ryż i smaż, często mieszając przez około 1 min. Wlej wino i gotuj na wolnym ogniu do wchłonięcia.

4.Dodaj 2 szklanki bulionu i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 3 minut, aż się wchłonie. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, a następnie dodaj kolejną filiżankę wywaru. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż płyn się wchłonie. Dodaj kolejną 1/2 szklanki bulionu, teraz mieszając częściej. Po wchłonięciu płynu. Sprawdź czy ryż jest miękki, jeśli wymaga dłuższego gotowania, dodaj jeszcze 1/2 szklanki bulionu.

5.Gdy ryż będzie gotowy, dodaj sos grochowo-pietruszkowy i pozostałe 3/4 szklanki groszku. Zwiększ ogień i gotuj, cały czas mieszając, aż ryż będzie gotowy i większość sosu się wchłonie.

6.Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietankę i ser Parmigiano-Reggiano i wymieszaj. Dodaj posiekany estragon, dopraw mielonym pieprzem i podawaj.


Składniki
  • sól
  • ok. 2 szklanki liści świeżej natki pietruszki
  • kilka gałązek estragonu, lubczyka lub kopru włoskiego
  • 1 i 1/2 szklanki świeżego groszku
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 4.5 szklanki bulionu warzywnego lub bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę pora
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego estragonu
"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!" Julia Child

Podobne przepisy dań głównych

Makaron Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
45minut
4osoby
Makaron Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
Pasta Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym posypana parmezanem i pietruszka. Proste i pożywne danie na co dzień.
Makaron fettuccine z sosem śmietanowym, karczochami i orzechami laskowymi
45minut
2osoby
Makaron fettuccine z sosem śmietanowym, karczochami i orzechami laskowymi
Ciekawy przepis na makaron z kawałkami usmażonego i ugotowanego karczocha w sosie śmietanowym z prażonymi orzechami laskowymi.
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
1godzina
4osoby
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
Przepis na pyszny makaron z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem szpinaku i grzybów. Proste ale pożywne danie obiadowe na co dzień.
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
1godzina
4osoby
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
Ciekawa potrawa z makaronu orzo z grzybkami cremini z karmelizowana cebulką, ziołami i serem Parmigiano-Reggiano.