Risotto z groszkiem i pietruszką
Oryginalne risotto z groszkiem, pietruszką, estragonem i innymi ziołami, z dodatkiem sera Parmigiano-Reggiano i śmietanki.
1.W małym rondelku zagotuj 1 szklankę wody na średnim ogniu. Dodaj szczyptę soli, liście pietruszki oraz liście estragonu, lubczyka lub kopru włoskiego. Gotuj przez 1 minutę. Wyłącz ogień. Wsyp 3/4 szklanki groszku i odstaw na 5 minut. Całość zmiksuj w blenderze na wysokich obrotach. Za pomocą gumowej szpatułki przetrzyj purée przez sito. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Powinieneś mieć około 1 szklanki sosu.
2.Wlej bulion do rondla i gotuj na średnim ogniu.
3.W garnku na średnim ogniu roztop masło. Dodaj pora i smaż, aż zacznie mięknąć, 3 do 4 minut. Dodaj ryż i smaż, często mieszając przez około 1 min. Wlej wino i gotuj na wolnym ogniu do wchłonięcia.
4.Dodaj 2 szklanki bulionu i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 3 minut, aż się wchłonie. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, a następnie dodaj kolejną filiżankę wywaru. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż płyn się wchłonie. Dodaj kolejną 1/2 szklanki bulionu, teraz mieszając częściej. Po wchłonięciu płynu. Sprawdź czy ryż jest miękki, jeśli wymaga dłuższego gotowania, dodaj jeszcze 1/2 szklanki bulionu.
5.Gdy ryż będzie gotowy, dodaj sos grochowo-pietruszkowy i pozostałe 3/4 szklanki groszku. Zwiększ ogień i gotuj, cały czas mieszając, aż ryż będzie gotowy i większość sosu się wchłonie.
6.Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietankę i ser Parmigiano-Reggiano i wymieszaj. Dodaj posiekany estragon, dopraw mielonym pieprzem i podawaj.
- sól
- ok. 2 szklanki liści świeżej natki pietruszki
- kilka gałązek estragonu, lubczyka lub kopru włoskiego
- 1 i 1/2 szklanki świeżego groszku
- świeżo zmielony biały pieprz
- 4.5 szklanki bulionu warzywnego lub bulionu z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę pora
- 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1/3 szklanki świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego estragonu