Piersi z kurczaka z tajskim sosem orzechowo-curry

Piersi z kurczaka z tajskim sosem orzechowo-curry

Filet z piersi kurczaka w tajskim sosie curry z masłem orzechowym z dodatkiem imbiru, sosu sojowego, mleczka kokosowego, czosnku i kolendry.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W robocie kuchennym wymieszaj imbir, czosnek, masło orzechowe, ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, pastę curry i 3 łyżki wody. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, około 30 sekund.

2.Pomiędzy dwoma arkuszami folii, młotkiem do mięsa, delikatnie ubij piersi z kurczaka na równą grubość. Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Ustaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej olej rzepakowy. Połóż na gorącym oleju piersi z kurczaka i smaż 3 do 4 minuty, aż się ładnie zrumienią. Odwróć kurczaka i powtórz z drugiej strony. Przełóż kurczaka na talerz.

3.Zmniejsz ogień i wlej na patelnię mleko kokosowe oraz 1/2 szklanki sosu orzechowego, wymieszaj. Resztę sosu odłóż na inną okazję. Podgrzewaj przez około 2 minuty. Zdejmij sos z ognia i posyp kolendrą.

4.Wyłóż filet z kurczaka na talerz, polej sosem i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 3/4 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • olej rzepakowy
  • 1/2 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
  • 3 łyżki zmielonej świeżej kolendry
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Nie ma na świecie bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw

Powiązane przepisy dań głównych

Makaron ryżowy z krewetkami i kolendrą
45minut
3osoby
Makaron ryżowy z krewetkami i kolendrą
Makaron ryżowy w stylu azjatyckim z krewetkami, sosem sojowym i rybnym, papryką i świeżą kolendrą. Pyszne, kolorowe, oryginalne danie, którym zaskoczysz swoich najbliższych. Polecamy!
Filety z kurczaka smażone w panierce z mąki kukurydzianej
30minut
2osoby
Filety z kurczaka smażone w panierce z mąki kukurydzianej
Chrupiący kurczak w panierce z mąki kukurydzianej. Szybki pomysł na pyszny obiad.
Pieczone udka z kurczaka w sosie Chimichurri
1godzina
4osoby
Pieczone udka z kurczaka w sosie Chimichurri
Pyszny kurczak w stylu południowo-amerykańskim, pieczony i podawany z ziołowym sosem Chimichurri.
Smażony kurczaka z sosem sojowym i majonezowym
1godzina
4osoby
Smażony kurczaka z sosem sojowym i majonezowym
Pyszny kurczak przyrządzony w stylu azjatyckim, podawany na kapuście z dodatkiem sosu sojowego i majonezowego. Smacznego!