Piersi z kurczaka z tajskim sosem orzechowo-curry
Filet z piersi kurczaka w tajskim sosie curry z masłem orzechowym z dodatkiem imbiru, sosu sojowego, mleczka kokosowego, czosnku i kolendry.
1.W robocie kuchennym wymieszaj imbir, czosnek, masło orzechowe, ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, pastę curry i 3 łyżki wody. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, około 30 sekund.
2.Pomiędzy dwoma arkuszami folii, młotkiem do mięsa, delikatnie ubij piersi z kurczaka na równą grubość. Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Ustaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej olej rzepakowy. Połóż na gorącym oleju piersi z kurczaka i smaż 3 do 4 minuty, aż się ładnie zrumienią. Odwróć kurczaka i powtórz z drugiej strony. Przełóż kurczaka na talerz.
3.Zmniejsz ogień i wlej na patelnię mleko kokosowe oraz 1/2 szklanki sosu orzechowego, wymieszaj. Resztę sosu odłóż na inną okazję. Podgrzewaj przez około 2 minuty. Zdejmij sos z ognia i posyp kolendrą.
4.Wyłóż filet z kurczaka na talerz, polej sosem i podawaj do zjedzenia.
- 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 1 i 3/4 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry
- 4 filety z piersi kurczaka
- olej rzepakowy
- 1/2 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
- 3 łyżki zmielonej świeżej kolendry
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz