Pieczony łosoś z białą fasolą, jarmużem i boczkiem
Pyszne danie z pieczonego łososi podawanego z boczkiem, białą fasolą cannellini i jarmużem.
1.Na patelni, na średnim ogniu, smaż boczek na oliwie z oliwek, mieszając od czasu do czasu, aż bekon się zarumieni (około 5 minut). Przelej do miseczki ok. 2 łyżki tłuszczu powstałego po smażeniu bekonu.
2.Dodaj posiekany czosnek do bekonu na patelni. Smaż, mieszając, aż czosnek zacznie skwierczeć (około 30 sekund).
3.Zwiększ nieco ogień, dodaj jarmuż i smaż, mieszając, aż stanie się miękki (około 1 minuty).
4.Wlej bulion drobiowy, wsyp fasolę i zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 5 minut. Zdejmij z ognia i trzymaj pod przykryciem.
5.Rozgrzej piekarnik do ok 220 st. Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej łososia skórą do dołu. Skrop łososia odłożonym tłuszczem z bekonu i dopraw 1/2 łyżeczki soli i pieprzem. Piecz w piekarniku ok 7 do 10 minut, aż łosoś stanie się ciemnoróżowy w środku.
6.Posyp łososia połową tymianku. Pozostały tymianek wymieszać z wywarem z boczkiem, fasolą i jarmużem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7.Nakładaj na talerze ugotowany w bulionie boczek, fasolę i jarmuż, a następnie połóż na to kawałek upieczonego łososia i podawaj do zjedzenia.
- 1.5kg fileta z łososia bez skóry, pokrojonego na 4 równe kawałki
- 1.5 szklanki bulionu drobiowego
- 4 grube plastry boczku, pokroić poprzecznie na cienkie paski
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 220g fasoli cannellini w puszce
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3 szklanki liście jarmużu (bez szypułek)
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz