Pieczony łosoś z białą fasolą, jarmużem i boczkiem

Pieczony łosoś z białą fasolą, jarmużem i boczkiem

Pyszne danie z pieczonego łososi podawanego z boczkiem, białą fasolą cannellini i jarmużem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na patelni, na średnim ogniu, smaż boczek na oliwie z oliwek, mieszając od czasu do czasu, aż bekon się zarumieni (około 5 minut). Przelej do miseczki ok. 2 łyżki tłuszczu powstałego po smażeniu bekonu.

2.Dodaj posiekany czosnek do bekonu na patelni. Smaż, mieszając, aż czosnek zacznie skwierczeć (około 30 sekund).

3.Zwiększ nieco ogień, dodaj jarmuż i smaż, mieszając, aż stanie się miękki (około 1 minuty).

4.Wlej bulion drobiowy, wsyp fasolę i zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 5 minut. Zdejmij z ognia i trzymaj pod przykryciem.

5.Rozgrzej piekarnik do ok 220 st. Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej łososia skórą do dołu. Skrop łososia odłożonym tłuszczem z bekonu i dopraw 1/2 łyżeczki soli i pieprzem. Piecz w piekarniku ok 7 do 10 minut, aż łosoś stanie się ciemnoróżowy w środku.

6.Posyp łososia połową tymianku. Pozostały tymianek wymieszać z wywarem z boczkiem, fasolą i jarmużem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

7.Nakładaj na talerze ugotowany w bulionie boczek, fasolę i jarmuż, a następnie połóż na to kawałek upieczonego łososia i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 1.5kg fileta z łososia bez skóry, pokrojonego na 4 równe kawałki
  • 1.5 szklanki bulionu drobiowego
  • 4 grube plastry boczku, pokroić poprzecznie na cienkie paski
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 220g fasoli cannellini w puszce
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 szklanki liście jarmużu (bez szypułek)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć." Konfucjusz

Powiązane przepisy dań głównych

Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-bekonowym
45minut
4osoby
Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-bekonowym
Pyszny filety z dorsza w sosie z pomidorów i z dodatkiem smażonego boczku.
Grillowany łosoś z pesto
30minut
4osoby
Grillowany łosoś z pesto
Przepis na pysznego łososia z grilla, podawanego z dodatkiem pesto z rukoli, orzechów włoskich, bazylii i sera Parmigiano-Reggiano.
Grillowany łosoś w stylu tajskim z nektarynkami
1.5godziny
4osoby
Grillowany łosoś w stylu tajskim z nektarynkami
Przepis na grillowanego łososia z glazurą tajską, podawany z nektarynkami. Ciekawy pomysł na grilla.
Gulasz wołowy z dynią, papryką i fasolą
2godziny
6osób
Gulasz wołowy z dynią, papryką i fasolą
Pyszny i sycący gulasz wołowy, duszony w sosie z winem i pomidorami z dodatkiem dyni, papryki i fasolki pinto.