Pieczony łosoś z białą fasolą, jarmużem i boczkiem

Pieczony łosoś z białą fasolą, jarmużem i boczkiem

Pyszne danie z pieczonego łososi podawanego z boczkiem, białą fasolą cannellini i jarmużem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na patelni, na średnim ogniu, smaż boczek na oliwie z oliwek, mieszając od czasu do czasu, aż bekon się zarumieni (około 5 minut). Przelej do miseczki ok. 2 łyżki tłuszczu powstałego po smażeniu bekonu.

2.Dodaj posiekany czosnek do bekonu na patelni. Smaż, mieszając, aż czosnek zacznie skwierczeć (około 30 sekund).

3.Zwiększ nieco ogień, dodaj jarmuż i smaż, mieszając, aż stanie się miękki (około 1 minuty).

4.Wlej bulion drobiowy, wsyp fasolę i zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 5 minut. Zdejmij z ognia i trzymaj pod przykryciem.

5.Rozgrzej piekarnik do ok 220 st. Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej łososia skórą do dołu. Skrop łososia odłożonym tłuszczem z bekonu i dopraw 1/2 łyżeczki soli i pieprzem. Piecz w piekarniku ok 7 do 10 minut, aż łosoś stanie się ciemnoróżowy w środku.

6.Posyp łososia połową tymianku. Pozostały tymianek wymieszać z wywarem z boczkiem, fasolą i jarmużem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

7.Nakładaj na talerze ugotowany w bulionie boczek, fasolę i jarmuż, a następnie połóż na to kawałek upieczonego łososia i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 1.5kg fileta z łososia bez skóry, pokrojonego na 4 równe kawałki
  • 1.5 szklanki bulionu drobiowego
  • 4 grube plastry boczku, pokroić poprzecznie na cienkie paski
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 220g fasoli cannellini w puszce
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 szklanki liście jarmużu (bez szypułek)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra." Epikur

Podobne przepisy dań głównych

Pieczony  łosoś z rozmarynem i cytryną
30minut
4osoby
Pieczony łosoś z rozmarynem i cytryną
Soczyste filety łososia podkreślone aromatem rozmarynu i cytryny tworzą niezwykłe połączenie smakowe.
Łosoś w sosie paprykowo-pomidorowym z curry i mleczkiem kokosowym
1godzina
2osoby
Łosoś w sosie paprykowo-pomidorowym z curry i mleczkiem kokosowym
Przepis na kokosowego łososia curry, polany pysznym sosem na bazie papryczki i pasty pomidorowej z cebulka i przyprawami. Aż ślinka cieknie...
Pieczony łosoś z sosem rybnym
1godzina
2osoby
Pieczony łosoś z sosem rybnym
Przepis na pieczonego łososia z glazurą w sosie rybnym. Pyszny danie obiadowe dla smakoszy ryb.
Pieczone udka kurczaka z ziemniakami i jarmużem
1godzina
4osoby
Pieczone udka kurczaka z ziemniakami i jarmużem
Prosty przepis na pieczone udka z kurczaka z jarmużem, ziemniakami i cebulą, podawane z kawałkami cytryny.