Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-bekonowym
Pyszny filety z dorsza w sosie z pomidorów i z dodatkiem smażonego boczku.
1.Podgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż folią blachę do pieczenia.
2.Usmaż boczek na patelni na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Przenieś boczek na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelni pozostaw około 2 łyżki tłuszczu pozostałego z smażenia boczku.
3.Na patelnię wsyp posiekaną cebulę i smaż około 3 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie mięknąć.
4.Dodaj pomidory, ocet i cukier i gotuj około 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie sos pomidorowy.
5.Dodaj usmażony boczek i wymieszaj.
6.W międzyczasie wymieszaj musztardę i sok z cytryny w małej misce.
7.Rybę osusz papierowymi ręcznikami i ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia. Posmaruj mieszanką musztardowo-cytrynową i lekko dopraw solą i pieprzem.
8.Piecz rybę przez około 10 do 12 minut.
9.Nałóż trochę sosu pomidorowo-bekonowego na talerze, nałóż ryby i podawaj do zjedzenia.
- 4 plastry boczku, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 1/2 dużej czerwonej cebuli, posiekanej
- 0,5kg pomidorów koktajlowych lub winogronowych, przekrojonych na pół
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 filety z dorsza bez skóry, o grubości co najmniej 2 cm (ok 170g każdy)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz