Makaron z brokułami, bekonem i bułką tartą

Makaron z brokułami, bekonem i bułką tartą

Przepis na proste danie makaronowe z brokułami, smażonym boczkiem z dodatkiem bułki tartej i sera parmezan.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W średnim garnku w wrzącej, osolonej wodzie, ugotuj brokuły. Dokładnie odcedź.

2.Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej 1/4 szklanki oliwy na umiarkowanym ogniu. Dodaj bułkę tartą i smaż na złoty kolor, mieszając, około 5 minut. Przełóż na talerzyk i wytrzyj patelnię.

3.Na tej samej patelni podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Przełóż boczek na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Odlej cały tłuszcz pozostały po smażeniu boczku.

4.Podgrzej pozostałe 1/4 szklanki oliwy na patelni na umiarkowanie małym ogniu. Dodaj czosnek i płatki czerwonej papryki. Smaż, mieszając, przez 1 minutę.

5.Dodaj brokuły i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 3 minuty.

6.W dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą ugotuj makaron orecchiette. Odcedź i wymieszaj z bułką tartą, bekonem i brokułami. Dopraw solą, posyp parmezanem i podawaj.


Składniki
  • 400g brokułów, usuń twarde końce, pokrój na mniejsze kawałki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka świeżej bułki tartej
  • 4 plastry boczku, pokrojone w poprzek na mniejsze kawałki
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków czerwonej papryki
  • 450g makaronu orecchiette
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 60g sera parmezan
"Jeśli chcesz poznać naprawdę dobrego przyjaciela, pójdź do jego domu i zjedz z nim kolację… ludzie, którzy oddadzą Tobie swoje jedzenie oddadzą Tobie również swoje serce." Cesar Chavez

Podobne przepisy dań głównych

Smażona wołowina z warzywami
45minut
4osoby
Smażona wołowina z warzywami
To danie łączy w sobie soczyste kawałki wołowiny z chrupiącymi warzywami, tworząc pełny smaków posiłek. Smażona wołowina z papryką, brokułami i marchewką jest szybkim i zdrowym wyborem na obiad lub kolację.
Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-bekonowym
45minut
4osoby
Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-bekonowym
Pyszny filety z dorsza w sosie z pomidorów i z dodatkiem smażonego boczku.
Pieczony łosoś z białą fasolą, jarmużem i boczkiem
45minut
4osoby
Pieczony łosoś z białą fasolą, jarmużem i boczkiem
Pyszne danie z pieczonego łososi podawanego z boczkiem, białą fasolą cannellini i jarmużem.