Makaron z brokułami, bekonem i bułką tartą
Przepis na proste danie makaronowe z brokułami, smażonym boczkiem z dodatkiem bułki tartej i sera parmezan.
1.W średnim garnku w wrzącej, osolonej wodzie, ugotuj brokuły. Dokładnie odcedź.
2.Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej 1/4 szklanki oliwy na umiarkowanym ogniu. Dodaj bułkę tartą i smaż na złoty kolor, mieszając, około 5 minut. Przełóż na talerzyk i wytrzyj patelnię.
3.Na tej samej patelni podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Przełóż boczek na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Odlej cały tłuszcz pozostały po smażeniu boczku.
4.Podgrzej pozostałe 1/4 szklanki oliwy na patelni na umiarkowanie małym ogniu. Dodaj czosnek i płatki czerwonej papryki. Smaż, mieszając, przez 1 minutę.
5.Dodaj brokuły i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 3 minuty.
6.W dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą ugotuj makaron orecchiette. Odcedź i wymieszaj z bułką tartą, bekonem i brokułami. Dopraw solą, posyp parmezanem i podawaj.
- 400g brokułów, usuń twarde końce, pokrój na mniejsze kawałki
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka świeżej bułki tartej
- 4 plastry boczku, pokrojone w poprzek na mniejsze kawałki
- 6 ząbków czosnku, posiekanych
- 1/4 łyżeczki suszonych płatków czerwonej papryki
- 450g makaronu orecchiette
- 3/4 łyżeczki soli
- 60g sera parmezan