Pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem

Pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem

Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem. Super dodatek do obiadu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Posiekać rozmaryn i rozgnieść czosnek. Ziemniaki pokroić w 2-3cm kostkę.

2.Podgrzać piekarnik do 200°C. W dużej misce wymieszać musztardę, oliwę, wino, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wymieszać.

3.Wrzucamy ziemniaki na dużą blachę do pieczenia. Pieczemy ok 50 - 55 minut, mieszając kilka razy łopatką, aż ziemniaki będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Podajemy na gorąco.


Składniki
  • 900g ziemniaków z czerwoną skórką
  • 1/3 szklanki musztardy dijon
  • 1 łyżka świeżo posiekanego rozmarynu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wytrawnego białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!" Julia Child

Powiązane przepisy dań głównych

Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem
2godziny
6osób
Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem
Pyszna i sycąca rolada ziemniaczana nadziewana mięsem, szpinakiem i kilkoma rodzajami sera. Jest to niecodzienne danie, które zachwyci twoich domowników i gości. Życzymy smacznego!