Pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem

Pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem

Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem. Super dodatek do obiadu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Posiekać rozmaryn i rozgnieść czosnek. Ziemniaki pokroić w 2-3cm kostkę.

2.Podgrzać piekarnik do 200°C. W dużej misce wymieszać musztardę, oliwę, wino, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wymieszać.

3.Wrzucamy ziemniaki na dużą blachę do pieczenia. Pieczemy ok 50 - 55 minut, mieszając kilka razy łopatką, aż ziemniaki będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Podajemy na gorąco.


Składniki
  • 900g ziemniaków z czerwoną skórką
  • 1/3 szklanki musztardy dijon
  • 1 łyżka świeżo posiekanego rozmarynu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wytrawnego białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą." Mikołaj Rej

Powiązane przepisy dań głównych

Dorsz z chorizo, porem i ziemniakami
1.5godziny
3osoby
Dorsz z chorizo, porem i ziemniakami
Pyszny gulasz z dorsza i kiełbasy chorizo, z dodatkiem warzyw. Kompletne danie na obiad lub kolację. Polecam.
Frittata ziemniaczana
1godzina
4osoby
Frittata ziemniaczana
Przepis na pyszną frittatę ziemniaczaną z dodatkiem suszonych pomidorów.
Stek z rozmarynem i pieczonymi ziemniakami
1godzina
2osoby
Stek z rozmarynem i pieczonymi ziemniakami
Przepis na klasyczny stek z świeżym rozmarynem i podsmażonym w piekarniku ziemniakiem.
Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem
2godziny
6osób
Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem
Pyszna i sycąca rolada ziemniaczana nadziewana mięsem, szpinakiem i kilkoma rodzajami sera. Jest to niecodzienne danie, które zachwyci twoich domowników i gości. Życzymy smacznego!