Pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem
Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem. Super dodatek do obiadu.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Posiekać rozmaryn i rozgnieść czosnek. Ziemniaki pokroić w 2-3cm kostkę.
2.Podgrzać piekarnik do 200°C. W dużej misce wymieszać musztardę, oliwę, wino, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wymieszać.
3.Wrzucamy ziemniaki na dużą blachę do pieczenia. Pieczemy ok 50 - 55 minut, mieszając kilka razy łopatką, aż ziemniaki będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Podajemy na gorąco.
Składniki
- 900g ziemniaków z czerwoną skórką
- 1/3 szklanki musztardy dijon
- 1 łyżka świeżo posiekanego rozmarynu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wytrawnego białego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony czarny pieprz