Pieczone udka z kurczaka w sosie Chimichurri
Pyszny kurczak w stylu południowo-amerykańskim, pieczony i podawany z ziołowym sosem Chimichurri.
1.Przygotowujemy sos chimichurri . Włóż pietruszkę, oliwę, ocet, czosnek, oregano, płatki papryki, 1 łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu do blendera i dokładnie zmiksuj.
2.Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego do pieczenia i posól 1 łyżeczką soli. Zalej kurczaka połową sosu chimichurri i obróć mięso, aby sos dokładnie pokrył kurczaka. Przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej lub wstaw do lodówki do 24 godzin.
3.Ustaw ruszt w piekarniku na środku i rozgrzej do 230°C. Włóż kurczak i piecz przez 35 do 45 minut, na złoty kolor, w połowie pieczenia obróć naczynie z mięsem, aby kurczak zrumienił się równomiernie.
4.Podawaj do zjedzenia z pozostałym sosem Chimichurri.
- 1,5kg udek z kurczaka i/lub podudzi z kością
- 2 szklanki świeżej natki pietruszki
- 1 szklanka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/4 szklanki octu winnego
- 4 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
- 2 łyżki świeżych liści oregano, posiekane
- 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz