Penne z sosem kremowo-pomidorowym i wódką
Szybki przepis na makaron z sosem pomidorowym z dodatkiem śmietanki kremówki i wódki oraz sera Parmigiano-Reggiano.
1.Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, mieszając, aż się lekko zarumieni. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez około 30 sekund. Dodaj pomidory, tymianek, oregano i paprykę w proszku.
2.Wlej bulion i wódkę na patelnię i zagotuj. Gotuj często mieszając, aż zawartość płynu zmniejszy się o około połowę. Lekko zmniejsz ogień, dodaj śmietanę kremówkę i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zredukuje się i lekko zgęstnieje (około 2 do 3 minut).
3.Na patelnię wsyp ugotowany makaron penne i wymieszaj. Dodaj ser Parmigiano-Reggiano i duś na małym ogniu przez około 1 do 2 minut aż ser się roztopi. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj do zjedzenia.
- 230g makaronu penne
- 1 mała żółta cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki pokrojonych na kawałki pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 1/4 łyżeczki papryki w proszku
- 1/3 szklanki bulionu z kurczaka
- 1/4 szklanki wódki
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1/4 szklanki świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
- 1/4 szklanki grubo posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek