Pappardelle z pomidorkami, oliwkami i kaparami

Pappardelle z pomidorkami, oliwkami i kaparami

Świetny przepis na pyszny makaron, wymieszany w sosie z pomidorków koktajlowych z kaparami i oliwkami Kalamata, podawany z jogurtem greckim.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 8 minut, mieszając co jakiś czas, aż zmięknie i się zarumieni.

2.Dodaj pomidory, przyprawę Rose Harissa, oliwki, kapary i 1/2 łyżeczki soli. Smaż przez 3-4 minuty, często mieszając, aż pomidory zaczną się wypuszczać soki. Dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego, przykryj patelnię pokrywką i duś przez 10 minut.

3.Zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne 4 do 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dodaj 1/2 szklanki natki pietruszki i odstaw mieszaninę na bok.

4.W międzyczasie napełnij duży garnek osoloną wodą i umieść na dużym ogniu. Po zagotowaniu dodaj pappardelle i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, do al dente. Odcedź makaron.

5.Do garnka z makaronem wlej sos pomidorowy, delikatnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

6.Podziel makaron na 4 talerze, posyp natką pietruszki i podawaj z łyżką jogurtu greckiego.


Składniki
  • 500g makaronu pappardelle
  • 400g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 3 łyżki przyprawy Rose Harissa
  • 1/2 szklanki oliwek Kalamata, przekrojonych na pół
  • 2 łyżki kaparów
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki wody
  • 3/4 szklanki pietruszki, grubo posiekanej
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • pieprz
  • sól
"Apetyt przychodzi w miarę jedzenia." François Rabelais

Powiązane przepisy dań głównych

Kurczak w sosie pomidorowo-kaparowo-oliwkowym
1godzina
4osoby
Kurczak w sosie pomidorowo-kaparowo-oliwkowym
Pyszna potrawa z kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem oliwek, kaparów i aromatycznych przypraw. Smacznego!
Makaron z pomidorkami, bazylią i oregano
1godzina
2osoby
Makaron z pomidorkami, bazylią i oregano
Aromatyczne pomidorki, świeża bazylia i oregano, podawane z makaronem i posypane serem Parmigiano-Reggiano. Proste, szybkie i pożywne danie w stylu włoskim.
Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie śmietanowym
45minut
2osoby
Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie śmietanowym
Ciekawe połączenie tuńczyka z warzywami w sosie śmietanowym. Idealne danie na obiad lub kolacje. Szybkie i łatwe w przyrządzeniu a jednocześnie bardzo smaczne i aromatyczne.