Pappardelle z pomidorkami, oliwkami i kaparami
Świetny przepis na pyszny makaron, wymieszany w sosie z pomidorków koktajlowych z kaparami i oliwkami Kalamata, podawany z jogurtem greckim.
1.Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 8 minut, mieszając co jakiś czas, aż zmięknie i się zarumieni.
2.Dodaj pomidory, przyprawę Rose Harissa, oliwki, kapary i 1/2 łyżeczki soli. Smaż przez 3-4 minuty, często mieszając, aż pomidory zaczną się wypuszczać soki. Dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego, przykryj patelnię pokrywką i duś przez 10 minut.
3.Zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne 4 do 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dodaj 1/2 szklanki natki pietruszki i odstaw mieszaninę na bok.
4.W międzyczasie napełnij duży garnek osoloną wodą i umieść na dużym ogniu. Po zagotowaniu dodaj pappardelle i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, do al dente. Odcedź makaron.
5.Do garnka z makaronem wlej sos pomidorowy, delikatnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
6.Podziel makaron na 4 talerze, posyp natką pietruszki i podawaj z łyżką jogurtu greckiego.
- 500g makaronu pappardelle
- 400g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 3 łyżki przyprawy Rose Harissa
- 1/2 szklanki oliwek Kalamata, przekrojonych na pół
- 2 łyżki kaparów
- 3/4 szklanki + 2 łyżki wody
- 3/4 szklanki pietruszki, grubo posiekanej
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- pieprz
- sól