Duszony indyk z fasolką szparagową, pomidorami i oliwkami

Duszony indyk z fasolką szparagową, pomidorami i oliwkami

Pyszny gulasz drobiowy z indyka z fasolka szparagową, pomidorami, oliwkami, rozmarynem i płatkami czerwonej papryki. Proste i pożywne danie obiadowe lub do kolacji.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Przypraw filet z indyka 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczką czarnego pieprz.

2.Rozłóż mąkę na talerzu i lekko obtocz mięso w mące.

3.Podgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Usmaż kawałki indyk, aż będzie dobrze zrumieniony z obu stron - 2 do 3 minut z każdej strony. Przenieś każdą część mięsa na talerz, pozostaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

4.Przełóż indyka do garnka, dodaj zieloną fasolkę szparagową, czosnek, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i podsmaż, mieszając, przez 2 minuty.

5.Dolej czerwone wino i duś przez 1 do 2 minut, aż prawie całkowicie odparuje.

6.Dodaj pomidory razem z sokiem, płatki czerwonej papryki i rozmaryn. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj, mieszając od czasu do czasu przez 15 minut.

7.Dodaj oliwki i gotuj z uchyloną pokrywką, aż kurczak i zielona fasolka będą bardzo miękkie, około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 800g filetu z indyka, pokrojone na 3 jednolite kawałki
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 340g zielonej fasolki szparagowej, okrojonej i przekrojone na pół
  • 3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
  • 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
  • 1/3 oliwek Kalamata, pokrojonych w ćwiartki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo, nawet do własnej rodziny." Oscar Wilde

Podobne przepisy dań głównych

Scallopini z indyka
45minut
4osoby
Scallopini z indyka
Scallopini z indyka w panierce z bułki to danie, w którym delikatne plastry indyka są obsmażane na złocisto i podane z chrupiącą panierką. To smaczna i satysfakcjonująca potrawa, która doskonale komponuje się z różnymi dodatkami.
Pieczony  łosoś z rozmarynem i cytryną
30minut
4osoby
Pieczony łosoś z rozmarynem i cytryną
Soczyste filety łososia podkreślone aromatem rozmarynu i cytryny tworzą niezwykłe połączenie smakowe.
Wegetariańskie Quesadilla
30minut
4osoby
Wegetariańskie Quesadilla
Wegetariańskie Quesadillas to wyjątkowe danie kuchni meksykańskiej, które zachwyca bogactwem smaków. Połączenie warzyw i sera w chrupiących tortillach sprawia, że jest to pyszny i sycący posiłek dla wszystkich miłośników wegetariańskiej kuchni.
Pappardelle z pomidorkami, oliwkami i kaparami
1godzina
4osoby
Pappardelle z pomidorkami, oliwkami i kaparami
Świetny przepis na pyszny makaron, wymieszany w sosie z pomidorków koktajlowych z kaparami i oliwkami Kalamata, podawany z jogurtem greckim.