Duszony indyk z fasolką szparagową, pomidorami i oliwkami
Pyszny gulasz drobiowy z indyka z fasolka szparagową, pomidorami, oliwkami, rozmarynem i płatkami czerwonej papryki. Proste i pożywne danie obiadowe lub do kolacji.
1.Przypraw filet z indyka 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczką czarnego pieprz.
2.Rozłóż mąkę na talerzu i lekko obtocz mięso w mące.
3.Podgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Usmaż kawałki indyk, aż będzie dobrze zrumieniony z obu stron - 2 do 3 minut z każdej strony. Przenieś każdą część mięsa na talerz, pozostaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
4.Przełóż indyka do garnka, dodaj zieloną fasolkę szparagową, czosnek, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i podsmaż, mieszając, przez 2 minuty.
5.Dolej czerwone wino i duś przez 1 do 2 minut, aż prawie całkowicie odparuje.
6.Dodaj pomidory razem z sokiem, płatki czerwonej papryki i rozmaryn. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj, mieszając od czasu do czasu przez 15 minut.
7.Dodaj oliwki i gotuj z uchyloną pokrywką, aż kurczak i zielona fasolka będą bardzo miękkie, około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj do zjedzenia.
- 800g filetu z indyka, pokrojone na 3 jednolite kawałki
- 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 340g zielonej fasolki szparagowej, okrojonej i przekrojone na pół
- 3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
- 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
- 1/3 oliwek Kalamata, pokrojonych w ćwiartki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz