Duszony indyk z fasolką szparagową, pomidorami i oliwkami

Duszony indyk z fasolką szparagową, pomidorami i oliwkami

Pyszny gulasz drobiowy z indyka z fasolka szparagową, pomidorami, oliwkami, rozmarynem i płatkami czerwonej papryki. Proste i pożywne danie obiadowe lub do kolacji.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Przypraw filet z indyka 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczką czarnego pieprz.

2.Rozłóż mąkę na talerzu i lekko obtocz mięso w mące.

3.Podgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Usmaż kawałki indyk, aż będzie dobrze zrumieniony z obu stron - 2 do 3 minut z każdej strony. Przenieś każdą część mięsa na talerz, pozostaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

4.Przełóż indyka do garnka, dodaj zieloną fasolkę szparagową, czosnek, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i podsmaż, mieszając, przez 2 minuty.

5.Dolej czerwone wino i duś przez 1 do 2 minut, aż prawie całkowicie odparuje.

6.Dodaj pomidory razem z sokiem, płatki czerwonej papryki i rozmaryn. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj, mieszając od czasu do czasu przez 15 minut.

7.Dodaj oliwki i gotuj z uchyloną pokrywką, aż kurczak i zielona fasolka będą bardzo miękkie, około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 800g filetu z indyka, pokrojone na 3 jednolite kawałki
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 340g zielonej fasolki szparagowej, okrojonej i przekrojone na pół
  • 3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
  • 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
  • 1/3 oliwek Kalamata, pokrojonych w ćwiartki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Jeśli chcesz poznać naprawdę dobrego przyjaciela, pójdź do jego domu i zjedz z nim kolację… ludzie, którzy oddadzą Tobie swoje jedzenie oddadzą Tobie również swoje serce." Cesar Chavez

Podobne przepisy dań głównych

Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Scallopini z indyka
45minut
4osoby
Scallopini z indyka
Scallopini z indyka w panierce z bułki to danie, w którym delikatne plastry indyka są obsmażane na złocisto i podane z chrupiącą panierką. To smaczna i satysfakcjonująca potrawa, która doskonale komponuje się z różnymi dodatkami.
Pieczony  łosoś z rozmarynem i cytryną
30minut
4osoby
Pieczony łosoś z rozmarynem i cytryną
Soczyste filety łososia podkreślone aromatem rozmarynu i cytryny tworzą niezwykłe połączenie smakowe.
Wegetariańskie Quesadilla
30minut
4osoby
Wegetariańskie Quesadilla
Wegetariańskie Quesadillas to wyjątkowe danie kuchni meksykańskiej, które zachwyca bogactwem smaków. Połączenie warzyw i sera w chrupiących tortillach sprawia, że jest to pyszny i sycący posiłek dla wszystkich miłośników wegetariańskiej kuchni.