Makaron z pomidorkami, bazylią i oregano
Aromatyczne pomidorki, świeża bazylia i oregano, podawane z makaronem i posypane serem Parmigiano-Reggiano. Proste, szybkie i pożywne danie w stylu włoskim.
1.Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu do al dente (nie zapomnij posolić wody). Odcedź, przełóż do dużej miski i wymieszaj z 1 łyżeczką oleju z oliwek.
2.W tym samym garnku podgrzej pozostały olej. Zmniejsz ogień. Dodaj czosnek, pieprz i podsmaż około 2 minuty, często mieszając.
3.Dodaj pomidory, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki. czarnego pieprzu. Zwiększ ogień do średniego poziomu i gotuj, mieszając, aż pomidory będą bardzo miękkie (około 5 minut).
4.Włóż makaron z do garnka z pomidorami i mieszaj, około 2 minut. Dodaj bazylię, orzeszki piniowe, oregano, ser, paprykę w proszku i dobrze wymieszaj.
5.Podawaj z startym serem do posypania.
- 350g makaronu (pene, muszelki, świderki)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/4 szklanki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 4 szklanki pomidorków koktajlowych, pokrojonych wzdłuż na pół
- 1 szklanka świeżej bazylii, grubo posiekanej
- 1/3 filiżanka orzeszków piniowych, prażonych
- 1,5 łyżki oregano, świeżo posiekane
- 3 łyżki startego sera Parmigiano-Reggiano
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól