Makaron z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem

Makaron z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem

Pyszny makaron z kurczakiem, polany sosem szpinakowym z pieczarkami. Prosty i szybki przepis na wyśmienity i sycący obiad.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozmrażamy szpinak.

2.Kroimy kurczaka a kostkę i dokładnie podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z cebulką. Delikatnie posypujemy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.

3.Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na osobnej patelni na maśle. Doprawiamy pieprzem i solą.

4.Rozmrożony szpinak wrzucamy do patelnię z kurczakiem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i ponownie dokładnie mieszamy.

5.Dodajemy odrobinę przyprawy maggie, doprawiamy pieprzem i solą.

6.Wyciskamy czosnek i dodajemy podsmażone pieczarki. Całość mieszamy.

7.W międzyczasie gotujemy makaron penne.

8.Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu, wsypujemy kurczak ze szpinakiem do garnka z makaronem i mieszamy.

9.Danie wykładamy na talerze.


Składniki
  • mała paczka makaronu penne
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół opakowania mrożonego szpinaku – brykiet
  • 1 łyżka śmietany
  • kilka pieczarek
  • łyżka masła
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa maggi
  • sól
  • pieprz
  • olej
"Wszyscy hobbici umieją oczywiście gotować, bo tę sztukę wpajają im rodzice jeszcze przed abecadłem - do abecadła zresztą nie każdy dochodzi..." J.R.R. Tolkien

Powiązane przepisy dań głównych

Smażony kurczaka z sosem sojowym i majonezowym
1godzina
4osoby
Smażony kurczaka z sosem sojowym i majonezowym
Pyszny kurczak przyrządzony w stylu azjatyckim, podawany na kapuście z dodatkiem sosu sojowego i majonezowego. Smacznego!
Kurczak Kung Pao
1godzina
4osoby
Kurczak Kung Pao
Kurczak Kung Pao to klasyczna potrawa chińska i sposób na pyszną potrawę z drobiu.
Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem
1godzina
4osoby
Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem
Niezwykle prosty sposób na pożywne danie z makaronem, szparagami i oliwkami, posypane parmezanem z podsmażoną bułką tartą.
Penne z ricottą, rukolą i bazylią
45minut
2osoby
Penne z ricottą, rukolą i bazylią
Parmigiano-Reggiano, ricotta, zioła i skórka z cytryny tworzą bazę dla kremowego i aromatycznego sosu do makaronu. Smacznego!