Leczo z kurczakiem i ryżem

Leczo z kurczakiem i ryżem

Przepis na leczo w nietypowej odsłonie – z kawałkami kurczaka i podawane z ryżem. Ciekawe połączenie składników, a co najważniejsze bardzo smaczne. Warto spróbować.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę aż się zeszkli.

2.Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, posypać solą, pieprzem, papryką i przyprawą do kurczaka.

3.Smażyć ok. 10 minut.

4.Pozostałe warzywa (papryka, pieczarki, ogórek, cukinia, pomidory) pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego kurczaka.

5.Smażyć ok. 15 min. aż warzywa zmiękną i puszczą sok.

6.Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze ok. 5 min.

7.Jedną torebkę ryżu gotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

8.Na talerzu ułożyć ugotowany ryż, a na nim kurczaka z warzywami.


Składniki
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 szt. ogórka kiszonego
  • 2 duże pomidory
  • 1 niewielka cukinia (ok. 20 dag)
  • 6 surowych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ryż brązowy – 1 torebka
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • przyprawa do kurczaka
"Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne." Alison Singh Gee

Powiązane przepisy dań głównych

Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
1godzina
4osoby
Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych, papryki i cebuli, nacierane glazurą na bazie rumu z przyprawami. Ryż gotowany na mleku kokosowym dodaje potrawie tropikalnego charakteru. Palce lizać.
Risotto z groszkiem, miętą i cytryną
1godzina
4osoby
Risotto z groszkiem, miętą i cytryną
Przepis na wyśmienite risotto z groszkiem oraz dodatkiem mięty i cytryny.
Pieczone udka z kurczaka w sosie Chimichurri
1godzina
4osoby
Pieczone udka z kurczaka w sosie Chimichurri
Pyszny kurczak w stylu południowo-amerykańskim, pieczony i podawany z ziołowym sosem Chimichurri.
Smażony kurczaka z sosem sojowym i majonezowym
1godzina
4osoby
Smażony kurczaka z sosem sojowym i majonezowym
Pyszny kurczak przyrządzony w stylu azjatyckim, podawany na kapuście z dodatkiem sosu sojowego i majonezowego. Smacznego!