Leczo z kurczakiem i ryżem
Przepis na leczo w nietypowej odsłonie – z kawałkami kurczaka i podawane z ryżem. Ciekawe połączenie składników, a co najważniejsze bardzo smaczne. Warto spróbować.
1.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę aż się zeszkli.
2.Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, posypać solą, pieprzem, papryką i przyprawą do kurczaka.
3.Smażyć ok. 10 minut.
4.Pozostałe warzywa (papryka, pieczarki, ogórek, cukinia, pomidory) pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego kurczaka.
5.Smażyć ok. 15 min. aż warzywa zmiękną i puszczą sok.
6.Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze ok. 5 min.
7.Jedną torebkę ryżu gotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
8.Na talerzu ułożyć ugotowany ryż, a na nim kurczaka z warzywami.
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 2 szt. ogórka kiszonego
- 2 duże pomidory
- 1 niewielka cukinia (ok. 20 dag)
- 6 surowych pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ryż brązowy – 1 torebka
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- przyprawa do kurczaka