Kurczak w sosie kokosowo-curry z ziemniakami i groszkiem
Kurczak w sosie z mleczka kokosowego i curry, przyrządzony z ziemniakami, groszkiem i papryczką jalapeño. Pyszne danie w stylu indyjskim.
1.Umyj piersi z kurczaka, odetnij błonki, żyłki i pokrój mięso na kawałki. Dopraw obficie solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj kawałki kurczaka i smaż z jednej i z drugiej strony, aż lekko się zarumienią. Odstaw mięso i przykryj folią.
2.Ustaw ponownie patelnię na średnim ogniu i w razie potrzeby dolej więcej oleju. Dodaj drobno pokrojoną w kostkę cebulę, imbir i papryczkę jalapeño. Smaż, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż warzywa zmiękną (około 2 minuty).
3.Dodaj curry i smaż jeszcze przez 30 sekund. Wlej bulion z kurczaka i pomieszaj. Dodaj ziemniaka i 1/2 łyżeczki soli. Gotuj pod przykryciem przez 7-8 minut, aż ziemniaki będą lekko miękkie.
4.Dolej mleczko kokosowe kokosowe i groszek. Gotuj bez przykrycia, aż groszek się rozmrozi, ziemniaki będą całkowicie miękkie, a sos nieco zgęstnieje (ok. 4 do 5 minut). Skosztuj sosu i w razie potrzeby dodaj soli i pieprzu.
5.Przełóż kurczaka do sosu i wymieszaj. Podczas podawania, posyp potrawę kolendrą.
Podawaj z ryżem basmati.
- 3 filety z piersi kurczaka (bez kości i skóry)
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 średniej cebuli
- 1 łyżka zmielonego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki posiekanej papryczki jalapeño
- 1 łyżka słodkiego curry w proszku
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 150g mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 2 łyżki grubo posiekanej świeżeh kolendry
- sól
- świeżo zmielony pieprz