Kurczak w sosie kokosowo-curry z ziemniakami i groszkiem

Kurczak w sosie kokosowo-curry z ziemniakami i groszkiem

Kurczak w sosie z mleczka kokosowego i curry, przyrządzony z ziemniakami, groszkiem i papryczką jalapeño. Pyszne danie w stylu indyjskim.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Umyj piersi z kurczaka, odetnij błonki, żyłki i pokrój mięso na kawałki. Dopraw obficie solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj kawałki kurczaka i smaż z jednej i z drugiej strony, aż lekko się zarumienią. Odstaw mięso i przykryj folią.

2.Ustaw ponownie patelnię na średnim ogniu i w razie potrzeby dolej więcej oleju. Dodaj drobno pokrojoną w kostkę cebulę, imbir i papryczkę jalapeño. Smaż, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż warzywa zmiękną (około 2 minuty).

3.Dodaj curry i smaż jeszcze przez 30 sekund. Wlej bulion z kurczaka i pomieszaj. Dodaj ziemniaka i 1/2 łyżeczki soli. Gotuj pod przykryciem przez 7-8 minut, aż ziemniaki będą lekko miękkie.

4.Dolej mleczko kokosowe kokosowe i groszek. Gotuj bez przykrycia, aż groszek się rozmrozi, ziemniaki będą całkowicie miękkie, a sos nieco zgęstnieje (ok. 4 do 5 minut). Skosztuj sosu i w razie potrzeby dodaj soli i pieprzu.

5.Przełóż kurczaka do sosu i wymieszaj. Podczas podawania, posyp potrawę kolendrą.


Dodatkowe wskazówki:

Podawaj z ryżem basmati.

Składniki
  • 3 filety z piersi kurczaka (bez kości i skóry)
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka zmielonego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki posiekanej papryczki jalapeño
  • 1 łyżka słodkiego curry w proszku
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 150g mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 2 łyżki grubo posiekanej świeżeh kolendry
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Powiązane przepisy dań głównych

Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
30minut
4osoby
Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
Ciekawy przepis na kurczaka z dipem musztardowo-koperkowym, z dodatkiem miodu i majonezu. Świetny pomysł na smaczny lunch.
Grillowany kurczak z musztardą i rozmarynem
30minut
8osób
Grillowany kurczak z musztardą i rozmarynem
Szybki i pyszny kurczak na grilla z marynatą majonezowo-musztardową i rozmarynem.
Rolada drobiowa z pieczarkami
2godziny
4osoby
Rolada drobiowa z pieczarkami
Znakomity przepis na roladki drobiowe z farszem pieczarkowym, podawane z tłuczonymi ziemniaczkami i gotowaną marchewką. Apetyczne danie, doskonałe do przyrządzenia podczas przyjęcia ze znajomy lub rodziną. Roladka drobiowa z pewnością zadowoli każde podniebienie. Smacznego!
Leczo z kurczakiem i ryżem
45minut
2osoby
Leczo z kurczakiem i ryżem
Przepis na leczo w nietypowej odsłonie – z kawałkami kurczaka i podawane z ryżem. Ciekawe połączenie składników, a co najważniejsze bardzo smaczne. Warto spróbować.