Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym

Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym

Ciekawy przepis na kurczaka z dipem musztardowo-koperkowym, z dodatkiem miodu i majonezu. Świetny pomysł na smaczny lunch.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do miski lub na talerz wsyp mąkę. W kolejnej misce wbij jajka, dodaj 1 łyżkę musztardy i lekko wymieszaj. Zmiksuj precle, aż powstanie gruboziarnista mąka i przełóż do kolejnej miski.

2.Umyj kurczaka i oczyść oraz osusz. Pokrój mięso na większe, dłuższe kawałki. Posyp kawałki kurczaka pieprzem i obtaczaj kolejno w mące, następnie jajku z musztardą i na końcu w zmiksowanych preclach. Tak przygotowane mięso wstaw na 5 minut do lodówki.

3.W międzyczasie w miseczce wymieszaj pozostałą 1/4 szklanki musztardy z majonezem, koperkiem, miodem i 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu.

4.Na patelni rozgrzej olej i smaż kawałki kurczaka na średnim ogniu równomiernie z każdej strony, aż kurczak panierka zmieni kolor na złocisto brązową i kurczak będzie dobrze usmażony.

5.Przełóż mięso na czystą deskę do krojenia i pokrój po przekątnej na mniejsze kawałki. Podziel je na cztery porcje i podawaj z sosem musztardowo-koperkowym do maczania.


Dodatkowe wskazówki:

Podawaj kurczaka z ulubionym pieczywem, sałatką lub innymi dodatkami.

Składniki
  • ok. 680g filetu z piersi kurczaka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki ostrej musztardy + dodatkowo 1 łyżka
  • 3 szklanki precli
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert

Powiązane przepisy dań głównych

Kurczak z papryką, pomidorami i kiełbasą
1.5godziny
2osoby
Kurczak z papryką, pomidorami i kiełbasą
Świetna potrawa z udek kurczaka i kiełbasą w sosie paprykowo-pomidorowym. Pyszne i sycące wschodnioeuropejskie danie.
Filety z kurczaka smażone w panierce z mąki kukurydzianej
30minut
2osoby
Filety z kurczaka smażone w panierce z mąki kukurydzianej
Chrupiący kurczak w panierce z mąki kukurydzianej. Szybki pomysł na pyszny obiad.
Polędwiczki wieprzowe w panierce miodowej z sosem śmietanowym
1godzina
4osoby
Polędwiczki wieprzowe w panierce miodowej z sosem śmietanowym
Pyszne, pieczone polędwiczki wieprzowe w miodowej panierce z przyprawami, podawane z sosem śmietanowym na bazie wina i bulionu. Świetne danie obiadowe oraz na przyjęcia lub święta.
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
1.5godziny
8osób
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
Przepis na pożywny quiche (kisz) z jajkiem, pieczarkami, szalotką, kawałkami łososia i koperkiem.