Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
Ciekawy przepis na kurczaka z dipem musztardowo-koperkowym, z dodatkiem miodu i majonezu. Świetny pomysł na smaczny lunch.
1.Do miski lub na talerz wsyp mąkę. W kolejnej misce wbij jajka, dodaj 1 łyżkę musztardy i lekko wymieszaj. Zmiksuj precle, aż powstanie gruboziarnista mąka i przełóż do kolejnej miski.
2.Umyj kurczaka i oczyść oraz osusz. Pokrój mięso na większe, dłuższe kawałki. Posyp kawałki kurczaka pieprzem i obtaczaj kolejno w mące, następnie jajku z musztardą i na końcu w zmiksowanych preclach. Tak przygotowane mięso wstaw na 5 minut do lodówki.
3.W międzyczasie w miseczce wymieszaj pozostałą 1/4 szklanki musztardy z majonezem, koperkiem, miodem i 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu.
4.Na patelni rozgrzej olej i smaż kawałki kurczaka na średnim ogniu równomiernie z każdej strony, aż kurczak panierka zmieni kolor na złocisto brązową i kurczak będzie dobrze usmażony.
5.Przełóż mięso na czystą deskę do krojenia i pokrój po przekątnej na mniejsze kawałki. Podziel je na cztery porcje i podawaj z sosem musztardowo-koperkowym do maczania.
Podawaj kurczaka z ulubionym pieczywem, sałatką lub innymi dodatkami.
- ok. 680g filetu z piersi kurczaka
- 1/2 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- 1/4 szklanki ostrej musztardy + dodatkowo 1 łyżka
- 3 szklanki precli
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- świeżo zmielony czarny pieprz