Karkówka w sosie sojowo-musztardowym

Karkówka w sosie sojowo-musztardowym

Wyśmienite kotlety wieprzowe, duszone w sosie na bazie musztardy i sosu sojowego z dodatkiem masła, cebuli, czosnku i przypraw. Smacznego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Kroimy karkówkę na kotlety o grubości około 2,5 cm. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Przyprawy wcieramy w mięso.

2.Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej na umiarkowanym ogniu. Kotlety smażymy przez około 6 minut z każdej strony. Mięso przekładamy na talerz.

3.W między czasie siekamy cebulę na drobno. Czosnek miażdżymy w prasce. Korniszony również kroimy na drobne kawałki.

4.Posiekaną cebulę wrzucamy na tą samą patelnię, na której podsmażaliśmy wcześniej mięso. Zmniejszamy nieco ogień i smażymy cebulę przez kilka minut aż lekko się zarumieni.

5.Dodajemy masło i czosnek. Smażymy około 2 minuty, mieszając.

6.Przyprawiamy 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką tymianku i liść laurowy. Dodajemy musztardę i sos sojowy. Całość dokładnie mieszamy.

7.Podsypujemy mąką i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę i mieszamy.

8.Wrzucamy pokrojone korniszony i mieszamy

9.Do sosu wkładamy podsmażone kotlety. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny. Sos powinien się nieco zredukować.

10.Posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy do zjedzenia z ulubionymi dodatkami.


Składniki
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 cebule
  • 50g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • liść laurowy
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki
  • 800ml wody
  • 150g korniszonów
  • pietruszka
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Podobne przepisy dań głównych

Karp po żydowsku
2.5godziny
8osób
Karp po żydowsku
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
2.5godziny
4osoby
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
Przepis na delikatne żeberka w glazurze BBQ. Świetnie sprawdzą się jako danie na grillu lub w piekarniku.