Karkówka w sosie sojowo-musztardowym
Wyśmienite kotlety wieprzowe, duszone w sosie na bazie musztardy i sosu sojowego z dodatkiem masła, cebuli, czosnku i przypraw. Smacznego.
1.Kroimy karkówkę na kotlety o grubości około 2,5 cm. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Przyprawy wcieramy w mięso.
2.Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej na umiarkowanym ogniu. Kotlety smażymy przez około 6 minut z każdej strony. Mięso przekładamy na talerz.
3.W między czasie siekamy cebulę na drobno. Czosnek miażdżymy w prasce. Korniszony również kroimy na drobne kawałki.
4.Posiekaną cebulę wrzucamy na tą samą patelnię, na której podsmażaliśmy wcześniej mięso. Zmniejszamy nieco ogień i smażymy cebulę przez kilka minut aż lekko się zarumieni.
5.Dodajemy masło i czosnek. Smażymy około 2 minuty, mieszając.
6.Przyprawiamy 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką tymianku i liść laurowy. Dodajemy musztardę i sos sojowy. Całość dokładnie mieszamy.
7.Podsypujemy mąką i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę i mieszamy.
8.Wrzucamy pokrojone korniszony i mieszamy
9.Do sosu wkładamy podsmażone kotlety. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny. Sos powinien się nieco zredukować.
10.Posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy do zjedzenia z ulubionymi dodatkami.
- 1 kg karkówki wieprzowej
- sól
- czarny pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cebule
- 50g masła
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- liść laurowy
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka mąki
- 800ml wody
- 150g korniszonów
- pietruszka